Vojenští zdravotníci se učí přímo v terénu. Jezdí se záchrannou službou

20. leden 2018

Liberečtí vojenští zdravotníci začali jezdit sanitkách krajské záchranné služby přímo k nemocným nebo zraněným lidem. Můžou tak lépe získat praxi.

Cévní mozková příhoda, infarkt nebo zlomenina klíční kosti. I s tím se můžou na cvičištích setkat vojenští zdravotníci z 31. pluku radiční, chemické a biologické ochrany v Liberci. Praktické zkušenosti ale mnohdy nemají kde získat. Teď proto dostali příležitost účastnit se výjezdů se zdravotními záchranáři a pod jejich vedením se starat o pacienty. Můžou se tak zdokonalit v odebírání krve, zavádění kanyl nebo ošetřování zranění. 

Vojenští záchranáři můžou chodit také na stáže do fakultní nemocnice, výjezdy ze záchrannou službou jsou podle vojenské zdravotnice Elen Šípkové přínosnější.

„V té fakultní nemocnici stojíme u lůžka, kde pacient je monitorován a my děláme pravidelně ty výkony. Stáže na záchrance jsou pro nás mnohem přínosnější, protože za ten den máme osm až deset výjezdů s posádkou. Takže se dostaneme mnohem častěji do těch krizových situací, do jejich řešení, což je pro nás velkým přínosem pro naši praxi. Protože v případě, když jezdíme jako zdravotní zabezpečení s vojáky na cvičení, tak my vlastně jsme ti první. Dáváme jim šanci na přežití při jakémkoliv úrazu než by dojela rychlá. V našich rukách je v tu chvíli je ten život toho vojáka,“ popsala vojenská stážistka Šípková.

Vojáci na stáži u krajských záchranářů

„Liberečtí chemici chodí k nám na stáže. Stážují v záchranných vozech a na operačním středisku, abychom jim představili, o čem je vlastně záchranná služba, kam padají první hovory. Poté jdou do sanity, kde působí jako zdravotničtí záchranáři,“ popsal spolupráci mluvčí krajských záchranářů Michal Georgiev.

 „Ukážeme veškeré vybavení ve vozidle, které máme, co používáme. Snažíme se aby hlavně pozorovali, jak pracujeme a komunikujeme s lidmi,“ doplnil záchranář Jan Král.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související