Vojenské tažení i bitvy. Kroměříž se v sobotu symbolicky vrátila do období třicetileté války

11. květen 2019 18:12

Městem prošlo vojenské tažení, v Podzámecké zahradě se uskutečnila bitva, jíž přihlížely stovky lidí. Nechyběla ani rekonstrukce ozbrojeného střetu před zámkem.

Kroměříž se v sobotu symbolicky vrátila do třicetileté války, kdy město v roce 1643 obsadila švédská vojska, vyplenila ho a s výjimkou několika domů téměř srovnala se zemí. Událost připomněla historická slavnost Dobývání Kroměříže Švédy, která zahájila turistickou sezonu v Kroměříži. Městem prošlo vojenské tažení, v Podzámecké zahradě se uskutečnila bitva, jíž přihlížely stovky lidí. Letošní novinkou byla ukázka malého ozbrojeného střetu připraveného před zámkem, řekl Evžen Petřík, vedoucí skupiny historického šermu Biskupští manové, která společně s radnicí akci uspořádala.

Rekonstrukci bitvy přihlížely v Kroměříži stovky lidí

Členové různých historických skupin z Česka, Slovenska i Polska nepředváděli přímo dobývání města, ale představili jednu z epizod, která se mohla stát. "Švédi sice město v červnu dobyli, nicméně se na Moravě pohybovali i v dalším období a občas se stalo, že mohli být i poraženi. Akce se účastní asi 150 lidí, kolem 130 bojujících, to by mohl být takový reálný počet lidí nějaké menší jednotky, která měla za úkol spížovat. Spížní jednotky, to znamená hledat především potraviny. Ono totiž kromě velkých bitev, kterých nebylo až tak moc, k dalším střetům docházelo především kvůli jídlu," uvedl Petřík.
Letošní bitva je tedy podle něj spíše fikcí, přestože při předchozích ročnících pořadatelé vycházeli z knihy Dějiny města Kroměříže od Františka Václava Peřinky.

K vidění byla i ukázka dobových řemesel

Již nyní pořadatelé přemýšlejí nad dalšími ročníky. "Teď si připomínáme 400. výročí, rok 1619, probíhá druhým bojem první fáze třicetileté války, válka stavovská. Loni jsme si připomněli defenestraci, ten začátek, příští rok bude velké vítězství habsburských katolických sil v bitvě na Bílé hoře. Je důležité nejen ukázat lidem, jak probíhala bitva, ale nabídnout i komentář. Dnešní pohled historiků je trošku jiný než pohled historiků v 19. století, období první republiky nebo v období socialistického Československa," uvedl Petřík.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související