Voda v Kurovickém lomu má mléčně modrou barvu. Může za to vápenec a průsaky ze dna

7. září 2018

Přírodní památka Kurovický lom se nachází zhruba jeden a půl kilometru od obce Kurovice u Kroměříže ve Zlínském kraji. V létě si v něm užijete nádherné koupání v krásně čisté vodě s mléčně modrou barvou. Po celý rok pak lom láká nejen na zajímavé scenérie plné skal a různých živočichů, ale také na docela zajímavou procházku po zkamenělinách.

Devět metrů, takové je nejhlubší místo tohoto opuštěného vápencového lomu. Kurovický lom je unikátní geologickou lokalitou, a to zejména z hlediska přítomnosti hranice mezi útvary jury a křídy. Lokalitu proto zkoumá Český geologický ústav.

Lom navíc představuje i významný biologický ostrov pro řadu druhů bezobratlých živočichů, ptáků a savců. V současné době je domovem pro 247 rostlin, 21 druhů ptáků a 60 druhů brouků, včetně největšího vodního brouka na světě vodomila černého.

Kurovický lom byl založen k těžbě jílovitého vápence už před rokem 1840. Dnes je již těžba ukončena. Z vytěženého vápence se vyráběl cement v nedalekém Tlumačově, známý pod názvem kurovina.

„Mléčně modrá barva vody je tady právě díky vápenci. Ze spodní strany lomu navíc proniká průsaková voda. Jsou tam tři prameny, které celý lom jednak naplňují, ale také zároveň čistí,“ říká provozovatel Kurovického lomu Martin Zelina. 

Kurovický lom má na délku zhruba 400 metrů. Podél lomu vede naučná stezka. Areál je zarostlý křovinami a stromy. Přímo k lomu se autem nedostanete, je ale ideální například jako zajímavá zastávka vašeho cyklovýletu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio