Vlastníci povodněmi poškozených památek mohou stále žádat o příspěvek

10. červenec 2003

Vlastníci kulturních památek na území Jihočeského kraje, které poškodily loňské záplavy, mají další možnost získat příspěvek na jejich obnovu.

Krajští zastupitelé totiž již koncem června vyhlásili řízení o poskytnutí příspěvků z účelové dotace 40 milionů korun, kterou kraji právě na obnovu kulturních památek poškozených povodněmi poskytlo ministerstva kultury.

O příspěvek lze požádat, i když poškozená památka již byla opravena z prostředků žadatele, nikoli však z pojistného plnění či z jiného příspěvku vyplaceného jako pomoc po povodních. "Tato dotace totiž byla ze státního rozpočtu uvolněna až nyní a nebyla v předstihu ani avizována. Mnozí vlastníci tedy uhradili obnovu památek z vlastních zdrojů, případně i z úvěrů, a bylo by spravedlivé, aby se jim dostalo pomoci," řekl ČTK jihočeský radní Robin Schinko.

Žádosti o příspěvek na obnovu zaplavených památek lze podávat do 4. srpna buď osobně v podatelně krajského úřadu nebo poštou na adresu Krajský úřad Jihočeského kraje, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice. Další podrobnosti včetně tiskopisu žádosti jsou na webových stránkách www.kraj-jihocesky.cz (Menu Předpisy a dokumenty/Výběrová řízení a granty).

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio