Vlastní bydlení pro mladé lidi? Šance stále je. Finanční analytici radí, jak na to

21. červen 2022

V médiích se teď často objevují články typu: Hypotékám odzvonilo. Hypotéky jen pro bohaté. Ode dneška máte smůlu, a podobně. Hypotéka ale stále může být dobrým řešením, jak si pořídit vlastní bydlení.

„Faktem je, že zpřísnění parametrů hypoték, které vydala Česká národní banka, budí u mnohých lidí paniku, strach a mnoho otazníků, zda vůbec mohou zrovna oni o hypotéku žádat, zda nebudou bankou odmítnuti,“ říká finanční analytička Vlasta Pěchoučková.          

Úroková sazba 6 %

„I když úroková míra atakuje hranici šesti procent, dnešní mladí lidé mají jednoznačně šanci získat vlastní bydlení. Pestrost jak pracovat s limity parametrů, které Česká národní banka vydala, je hluboká. Stačí mít o tom dostatečnou znalost a šikovnost,“ míní finanční analytik Josef Mašát.

Podle něj je sice fakt, že výše úrokové míry je kolem šesti procent, ale tak, jak jdou v jednotlivých obdobích úrokové sazby nahoru, tak i v pravidelných intervalech znovu klesají.

Lidé, kteří si pořizují nemovitost za stávajících podmínek, můžou časem svou hypotéku přefinancovat nebo vyjednat se svou domácí bankou výhodnější podmínky.

Podle Vlasty Pěchoučkové z Ekonomických staveb je hypotéka stále dobrým řešením vzhledem k neustále rostoucím cenám nemovitostí a drahému nájmu. Pokud uvažujete o hypotéce, měli byste vědět o nejvíce limitujících parametrech, kterými jsou DTI a DSTI.

Parametr DTI

Jde o parametr, který sleduje poměr ročních příjmů k celkovým dluhům. Lidem, kteří jsou mladší 36 let je daná tímto parametrem povinnost splatit svým celkovým příjmem celkový dluh za devět a půl roku. U osob starších 36 let je tento parametr stanoven na osm a půl roku.

Pokud však do hypotéky zapojíte další osobu, například partnera nebo rodiče, obvykle Vám jejich příjem pomůže parametry splnit.

Parametr DSTI

To je parametr, který sleduje celkovou měsíční splátku ke všem měsíčním příjmům. Těm šťastnějším, kteří jsou mladší 36 let stanovuje, že součet měsíčních splátek nesmí být vyšší než 50% k měsíčním příjmům. Starším nad 36 let je daný limit 45%.

Peníze od státu pro mladé rodiny

Manželé, nebo registrovaní partneři mohli už v minulosti využít možnosti úvěrového programu na pořízení první nemovitosti nebo její modernizace.

Program byl určen pro osoby do čtyřiceti let, kteří pečují alespoň o jedno dítě do patnácti let. Tento program byl z důvodů vyčerpaného budgetu pozastaven. Fond ale plánuje opětovné spuštění žádostí ve třetím čtvrtletí tohoto roku s novou alokací.

Fond umožnil klientům poskytnout úvěr na bydlení, tedy koupi a výstavbu, se splatností třiceti let a s maximálním limitem tři a půl milionu korun u výstavby. Při nákupu bytové jednotky to byly tři miliony. U obou variant platí, že žadatel musí disponovat minimálně deseti procenty vlastních zdrojů z pořizovací ceny nemovitosti.

„Musíte ale počítat s tím, že při dnešních tržních cenách nemovitostí se bude letos jednat o daleko vyšší částku z vašich prokazatelných vlastních zdrojů,“ uzavírá finanční analytička Vlasta Pěchoučková.

Spustit audio

Související