Vlasta a Karel Kahovcovi jsou jako oheň a voda, ale nedají na sebe dopustit

13. květen 2022

Sourozenecká dvojice se dodnes podporuje v práci i soukromí. Každý je jiný, možná o to víc si rozumějí. Vlasta Kahovcová prorazila v Semaforu mnohem dřív, ale Karel se v tu dobu sestrou rozhodně nechlubil.

Vlasta Kahovcová zpívala s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem, účinkovala s Miroslavem Horníčkem a později vystupovala vedle Yvonne Přenosilové, Karla Hály či Karla Gotta. Její bratr Karel Kahovec prorazil v muzice v 60. letech ve skupinách Flamengo a Country Beat Jiřího Brabce.

Doma si zpívali odmala a Vlasta začínala rovnou v Semaforu. S úsměvem vzpomíná, že bratr v té době jejím fanouškem rozhodně nebyl. „To se v žádným případě říct nedá. Ale učila jsem ho první akordy na kytaru. Já toho pak nechala a on zarytě začal cvičit a začal si psát svoje písničky. Pořád byl zavřenej v pokoji a drnkal.“ „Bylo to tak šest hodin denně. Ona hrála na kytaru tak 14 dní a přestalo ji to bavit,“ upřesňuje vzpomínky Karel.

Raubíř a jedničkářka

Nedají na sebe dopustit a vždy, když jde Vlasta na bratrův koncert, je unešená z jeho čistého zpěvu.

Karel Kahovec vystupuje s The Beatles revival, George + Beatovens nebo s Viktorem Sodomou. Udržuje odkaz legendárního zpěváka Petra Nováka a zpívá i svoje hity. „Karel zpívá všechno v těch původních tóninách. To i Gottovi snižovali o tercku, kvartu,“ obdivuje ho sestra.

Jako děti byli každý jiný. „Já byl raubíř, ona jedničkářka,“ vypráví Karel. „On sotva prolejzal. Ale podívejte, takhle se vycvičil a je tam, kde je. Já to dotáhla na ty sbory,“ směje se Vlasta. Jejich cesty se občas protnuly, nicméně koncerty spolu nedělali. „Nějaké duety spolu máme, ale Vlasta dělá úplně jinej styl, zpívá spíš semaforský písničky a má raději vícehlasý zpěvy.“ „Jen to řekni, mám ráda to křoví, tam se cítím nejlíp.“

Divoký osobní život

Vlasta Kahovcová patřila k ženám, o kterou mnozí muži v 60. letech usilovali. Jejím partnerem byl Milan Drobný, s nímž se rozešla kvůli Jiřímu Štaidlovi, autorovi mnoha hitů. Například píseň Tam za vodou v rákosí Vlasta slyšela jako první. Nakonec byla pro text inspirací. „Jeli jsme do Jevan na výlet. U rybníku bylo rákosí, já se koupala a opalovala. Jirka říkal, že tam z toho by mohl něco napsat.“

Vlasta Kahovcová, Karel Kahovec a Alex Mynářová

Karel své sestře do výběru partnerů nemluvil, sám měl divočejší osobní život a k tomu Vlasta konstatuje: „Jeho manželky jsou pořád moje nejlepší kamarádky. Jezdíme spolu i na chatu.“

Vlasta je také nadaná malířka. „Když jsem se podruhý rozvedl, tak mi půjčila tři obrazy na holý zdi a už je tam mám 20 let. Taky nám udělala obal na CD. Ona byla zrozená pro malování.“ Vystavuje v několika galeriích, kde je možnost si její obrazy i zakoupit. „Dělám takový zátišíčka a oživuju starý předměty, co najdu na smeťáku.“

Jakou vtipnou historku má ze smetiště? Jak vzpomínají na Petra Nováka a Karla Gotta? Karel Kahovec plánuje turné, jeden koncert bude i na lodi, a Vlasta se těší, že přijde také. Více se dozvíte v přiloženém záznamu pořadu.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.