Vláda zveřejnila Národní investiční plán – jaké projekty by mohly do roku 2050 vzniknout v Jihomoravském kraji?

17. prosinec 2019

Nové hlavní nádraží v Brně, podzemní trať pod městem, nebo nový blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Vláda zveřejnila Národní investiční plán. Jde o seznam asi dvaceti tisíc projektů za osm biliónů korun, které by v Česku mohly do roku 2050 vzniknout.

Neznamená to ale, že projekty z uveřejněného plánu mají automaticky i zajištěné peníze na výstavbu. Jak premiér Andrej Babiš z hnutí ANO uvedl v předmluvě, jde nakonec o seznam investic, které by bylo možné v Česku udělat. Má jít zároveň o návod dalším vládám, na co vyčlenit peníze. Do budoucna by se jednotlivé položky měly dostat do státních rozpočtů, stejně jako do rozpočtů krajů, měst a obcí. Není tedy přesně jasné, kde na projekty vzít peníze.

Investice v Jihomoravském kraji

Čtěte také

Jihomoravského kraje se týká třeba modernizace Železničního uzlu Brno a postavení nového vlakového nádraží. Investiční plán počítá s tím, že stavba za víc než čtyřicet miliard korun začne v roce 2028. Brno taky usiluje o výstavbu podzemní dráhy, která by propojila centrum města s jeho severní a jižní oblastí. U tohoto takzvaného Severojižního kolejového diametru odhaduje nyní ministerstvo dopravy náklady ve výši 70 miliard korun. A začátek stavby nejdřív v roce 2035.

Ministerstvo dopravy má v plánu investic nejvíc položek. Na seznamu nechybí například dálnice D52 do Vídně. Měla by se podle plánu začít stavět v roce 2022. Nová trasa silnice číslo 43 z Brna na Svitavy se pak má začít stavět v roce 2024. O rok později by mohly začít práce na obchvatu Bučovic.

Vládní plán odhaduje investici do nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech mezi 140 a 160 miliardami korun. Na území Moravy by šlo o vůbec nejdražší projekt.  Plán upřesnil taky jiné investice – v areálu kasáren v Brně-Židenicích má stát poliklinika ministerstva vnitra. V kasárnách v Černých Polích zase nové sídlo Nejvyššího státního zastupitelství. Do plánu se dostaly taky nové zimní stadiony v Kyjově, Tišnově a Ivančicích, anebo fotbalový stadion za Lužánkami. U něj ale neexistuje odhad začátku stavby. Investice do školství počítají na jižní Moravě jen s opravou krajského inspektorátu České školní inspekce. Mnohem víc peněz jde třeba do kultury – k půlmiliardě se bude blížit rekonstrukce zámku v Uherčicích, za stovky milionů by měl být taky opravený zámecký areál ve Valticích.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související