Vizuální antisemitismus, příběh ručně psaných Tór a organizátorka uměleckého života Emma Maisel

3. listopad 2019

Vizuální antisemitismus provází dějiny Evropy. Osud českých a moravských Tór prodaných do zahraničí. Organizátorka předválečného uměleckého života Emma Meisel.

Vizuální antisemitismus ve střední Evropě od středověku po současnost - jaké byly jeho podoby?  O tom se mluvilo na konferenci, kterou pořádal Ústav dějin umění Akademie věd ČR. Vystoupil na ní i historik Michal Frankl z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd.  Studoval karikatury Židů z konce 19. století a zkoumal, do jakého prostředí jsou zasazeny. Příspěvek natočila Terezie Jirásková. 

Židovské muzeum v Praze

Židovské muzeum v Praze je známé svými jedinečnými sbírkami. Méně se ví o tom, že část jich byla vyvezena do zahraničí. O dramatickém osudu vzácných ručně psaných svitků se dozvíte od Leo Pavláta. 

Výstava, která připomíná zapomenutou osobnost předválečného uměleckého života, je v těchto týdnech k vidění v Teplicích. Jmenuje se Umění v nouzi? Soustřeďuje okolo stovky výtvarných děl vesměs z dvacátých a třicátých let minulého století, které vytvořili německojazyční umělci z Československa. Na výstavu se vydala Veronika Kindlová.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio