Vítězem ankety o Cenu Gustava Broma 2015 je bývalý člen jubilujícího orchestru

11. březen 2015

Hudebník, aranžér a hudební režisér a rozhlasová legenda Zdeněk Novák se v hlasování na první pozici umístil před další legendou – česko-americkým jazzmanem Janem Konopáskem. Cena vyhlašovaná Českým rozhlasem Brno bude předána na festivalu Jazzfest Brno 30. března na koncertě Rozhlasového Bigbandu Gustava Broma.

Počátkem letošního roku již po osmnácté proběhla anketa o Cenu Gustava Broma 2015. Jejím vyhlašovatelem je od počátku Český rozhlas Brno.

Mezi oceněnými osobnostmi v minulosti nalezneme jména jako Jaromír Hnilička, Lubomír Dorůžka, Svatopluk Košvanec, Jiří Stivín a další. Loňským držitelem Ceny Gustava Broma se stal pianista a skladatel Emil Viklický.

V letošním ročníku bylo osloveno přes čtyři desítky publicistů, hudebníků, redaktorů, dramaturgů a hudebních producentů z České i Slovenské republiky, z nichž 32 poslalo své nominace do uzávěrky. Vítězem se stal hudebník, aranžér a hudební režisér, bývalý člen Orchestru Gustava Broma Zdeněk Novák (1938). Zvuk jeho saxofonu lze slyšet na nahrávkách z nejslavnější éry Bromova orchestru, jako hudební režisér a aranžér se podílel na vzniku ohromného počtu nahrávek, mnoho mladších muzikantů mu vděčí za řadu užitečných rad. I dnes – již v pokročilém věku - svou spoluprací s B Side Bandem přispívá k vysokým interpretačním kvalitám tělesa.

Na druhém místě se umístil Jan Konopásek (1942), legendární muzikant a skladatel, parťák Karla Velebného z počátku 60. let, který posléze emigroval do Německa a do Spojených států amerických. V nominacích se objevila celá řada dalších jmen, za všechny jmenujme například jazzovou legendu Karla Velebného. V této souvislosti je nutno říci, že kdokoli se objeví v nominacích, zaslouží si uznání, protože to znamená, že jeho činnost přesahuje rámec osobní kariéry – Cena Gustava Broma je totiž cenou za celoživotní či dlouhodobý přínos pro český a slovenský jazz.

Cenu Gustava Broma 2015 předá ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý na koncertu Rozhlasového Bigbandu Gustava Broma, který se uskuteční 30. března v rámci festivalu Jazzfest Brno a bude věnován 75. výročí založení tohoto legendárního tělesa.

autor: Jiří Plocek

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka