Vitamíny nabitý rakytníkový sirup vám pomůže v boji proti chřipce a nachlazení
Recept na rakytníkový sirup nám ve vysílání prozradila bylinkářka Blanka Kocourková. Léčebné využití rakytníku mají hlavně plody, které dozrávají v září.
Na větévkách se udrží až do zimy. Důležité je okamžité zpracování, při kterém by nemělo dojít k zahřátí na vyšší teplotu, aby se neznehodnotily obsahové látky.
Ze semen se lisuje léčivý olej. Pokud si chcete rakytník pořídit na svoji zahradu, nemá zvláštní požadavky na půdu ani na počasí. Vyhovuje mu slunné stanoviště. Plody vynikají množstvím vitaminu C, zastoupením karotenoidů, flavonoidů, ovocných kyselin a oleje, který je přítomný v semenech i v dužině.
Nejvyšší obsah vitaminů bývá na počátku zralosti. Plody se používají zpracované do šťáv a výtažků. Pomáhají při náchylnosti k nemocem z nachlazení, při horečnatých stavech a během rekonvalescence, posilují imunitní systém. Olej dobře hojí rány. I listy obsahují velké množství vitaminu C společně s dalšími látkami a lze z nich připravit léčivý nálev.
Připravte si rakytníkový sirup za studena.
- Bobule rakytníku propereme ve vodě, necháme okapat a propasírujeme.
- Do šťávy přidáme cukr v poměru 1 kg na 1 litr a mícháme až do rozpuštění.
- Hotový sirup je třeba skladovat ve tmě a chladnu. Není-li sklípek, pak zbývá lednička.
Lehce odlišný způsob přípravy sirupu nabízíme níže:
- 3 l bobulí rakytníku
- 2 l vlažné vody
- 20 g kyseliny citronové
- na 1 l šťávy 1 kg krystalového cukru
Postup:
- Tři litry omytých plodů rakytníku rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát.
- Potom přecedíme a vymačkáme.
- Na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru.
- Na kraji plotny ho bez vaření necháme rozpustit.
- Ještě teplé plníme do láhví a řádně je uzavřeme.
A k dobru přídáme ještě recept na rakytníkový džem.
- 1 kg plodů rakytníkové bobule
- 700 g cukru
- 100 g želírovacího cukru
Postup:
- Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí.
- Potom postupně přidáváme cukr s petózou a vaříme do zhoustnutí.
- Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Související
-
Sirup z plodů jeřábu černého
Keltové ho považovali za posvátný, věřili, že odráží zlá kouzla a kletby. Plody jeřábu černého dozrávají v polovině srpna.
-
Jitrocelový sirup
Řekové ho kdysi nazývali chladivou bylinou. Důvodem byl jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Bohatý je na vitamín C, enzymy nebo třísloviny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.