Vitamíny a potravinové doplňky, souhrn

12. březen 2007
Vaše téma

Vitamíny jsou výbornými sluhy, ale špatnými pány. Zkrátka ani s nimi se to nemá přehánět. Dokonce existuje riziko předávkování. To je možné například u A nebo u D, u něj dokonce hrozí nebezpečí ledvinových kamenů. Posluchači se nás často ptají, jestli je možné předávkování vitamínem C. To možné není, ale není důvod, proč ho brát více, než je zdrávo. Nicméně lidé žijící ve městě a pracující ve stresovém prostředí by si vitamín C doplňovat měli, ale pokud máme pestrou stravu, stačí dvě stě padesát miligramů denně. A co tou pestrou stravou myslíme?

Jan PÁNEK, docent z Vysoké školy chemicko technologické:
Člověk je svým založením všežravec, to znamená úplně od všeho něco. Určitě maso, určitě mléčné produkty, nemusí být mléko jako takové, protože to spousta lidí nesnáší, ale mléčné produkty v každém případě. Určitý podíl obilovin, případně brambor, to v každém případě chce, no, a samozřejmě zeleninu a ovoce. No, a tak toto střídat v podstatě denně.

Jiří KOKMOTOS:
Popisuje svůj pohled na správné složení našeho jídelníčku docent Jan Pánek z Vysoké školy chemicko technologické. Mnozí se ptají, co s potravinovými doplňky. Jedni říkají, jak to bez nich nejde, jiní jsou zase jejich ortodoxními odpůrci. Každopádně už jejich název říká, že potraviny doplňují a ne nahrazují. Doplňky bychom pak měli brát s rozmyslem a přesvědčením, že je opravdu potřebujeme, a není od věci se poradit s odborníky, který doplněk použít.

Ivo KLEMEŠ, mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce:
Inspekce zkontrolovala celkem čtyři sta čtrnáct vzorků potravin, které byly v nabídce u sto pětapadesáti prodejců, z třiaosmdesáti odebraných vzorků nevyhovělo třicet sedm na obsah deklarovaný na obale. Lišily se hodnoty především u aminokyselin a také u vitamínů. A ještě jedna záležitost, z tři sta třiceti jeden vzorků hodnocených na označování nevyhovělo jich padesát osm, a nejčastějším nedostatkem bylo, že údaje na obalech potravin nebyly v češtině.

Jiří KOKMOTOS:
Říká o některých doplňcích Ivo Klemeš, mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce. A proto dnešní Vaše téma radí ještě jednou, všeho s mírou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu