Víno 2006

3. září 2006

Jihomoravští vinohradníci letos čekají velmi kvalitní úrodu hroznů. Ovšem už teď před začátkem vinobraní vědí, že sklidí asi o čtvrtinu méně než v průměrná léta.

Kvalitu i množství hroznů určuje počasí. To letošní už bylo od počátku roku extrémní. Nejdříve mrazivá zima a prakticky v zápětí dlouhá letní vedra. Negativní vliv ale měly na vinice pouze první měsíce roku, říká Martin Půček ze Svazu vinařů.

"Kvalita vypadá velice dobře, protože průběh léta byl optimální. Také se nevyskytly žádná vážné choroby vinic. Problém je u množství, kdy nedošlo k poškození během léta, ale už v zimě. Z toho důvodu odhaduji, že letošní sklizeň bude o 30 procent nižší."

Kde byla příroda k vinicím alespoň trochu přívětivá začne sklizeň hroznů v obvyklém termínu. Tedy v polovině září. "Pokud je plošné poškození, kde všechny vinice zmrzly, tak tam už není o čem přemýšlet. Tady je ten problém o to složitější, že to poškození je víceméně jak se říká na přeskáčku, takže to vyžaduje vyšší náklady a více práce. V momentě kdy se malí vinaři potýkají s tím jestli být či nebýt, některé vinice budou třeba v budoucnu vykopány." Říká vinař Jan Otáhal.

Odhadnout na kolik se po letošní sklizni situace odrazí na hospodaření vinohradníků a vinařů zatím nelze. Těsně před začátkem vinobraní nezná nikdo ani výkupní ceny hroznů.

autor: hon
Spustit audio