Vinaři a sadaři na Břeclavsku chtějí vybudovat nové závlahy až pro 30 tisíc hektarů půdy

6. květen 2019 13:44

Asi 60 tisíc hektarů půdy pokrývají na jihu Moravy závlahy. V provozu jich je zhruba polovina. Zbytek je většinou v havarijním stavu a nefunkční.

Zhruba polovina vybudovaných závlah na jihu Moravy není v provozu. Zemědělci je využívají jen zhruba na 30 tisících hektarech půdy.  Na opravy zastaralého potrubí, hydrantů a dalších součástek často chybí peníze. Obnovu navíc brzdí i složité majetkové vztahy.

Podle vědců z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, který pro ministerstvo zemědělství zpracovával inventuru závlahové soustavy na jihu Moravy, závlahy v regionu pokrývají asi 59 tisíc hektarů půdy, v provozu jich je zhruba polovina. Zbytek je často dlouhodobě neudržován a nefunkční. Například na Břeclavsku je místy potrubí i 40 a více let staré a velmi poruchové. A část soustavy vlastní stát, část soukromníci. Takže obnova není úplně jednoduchá.

Nádrž na vodu pro závlahu mladého lesa u Lipiny

Závlahy na jihu Moravy stát spravuje prostřednictvím Státního pozemkového úřadu. Podle ministerstva zemědělství postupně svůj majetek obnovuje, ale konkrétnější mluvčí rezortu Vojtěch Bílý nebyl. Faktem ale je, že ministerstvo od roku 2017 poslalo na podporu závlah zemědělcům přes 60 miliónů korun. Dotace chce vyplácet každý rok prozatím do roku 2022. Vyčleněno je 100 miliónů na rok.

Obnova zastaralých závlah se ale často nevyplatí, někteří zemědělci plánují budovat místo něj nové.  Aktuální je zejména projekt sadařů a vinařů z okolí Hustopečí u Brna. Založili spolek a společně plánují vybudovat závlahovou síť, která by měla vést od Strachotína až do Těšan. Do budoucna chtějí vodou z Novomlýnských nádrží zásobit až 30 tisíc hektarů půdy. Páteřní kostru by podle nich měl vybudovat stát, o napojení a rozvody po svých pozemcích by se pak postarali sami zemědělci, většinou tedy vinařské firmy. Povodí Moravy proto plánuje navýšit hladinu Novomlýnských nádrží o 35 cm, to by mělo zajistit asi 9 miliónů kubíků navíc.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související