Víkendové tipy: výstava jiřin, rybářský den, otevřené sklepy nebo setkání myslivců

Měsíc srpen se nese ve znamení dožínek, jedny se tento víkend konají v Olešnici. Netradiční program nabízí Hradozámecká noc, která zpřístupní památky po celé republice. Vyrazit můžete i za myslivci, rybáři anebo na divadelní představení v rámci Týdne kultury na Valašsku.

Jiřinkové slavnosti a mezinárodní výstava jiřinek

  • 25.-26. srpna, Velké Opatovice

I letos se Moravské kartografické centrum a Památník Města Velké Opatovice opět rozzáří krásou květin na XI. ročníku Jiřinkových slavností. Vystavovat budou pěstitelé nejen z celé České republiky, ale i z Rakouska, Německa a Polska. Ke zhlédnutí jsou každoročně více jak tři stovky odrůd jiřinek všech barev a tvarů.

Jiřiny (ilustrační foto)

Hradozámecká noc 2018

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty na neděli, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do Hradozámecké noci se stejně jako v předchozích letech zapojí desítky památek – hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce.

Festival Lukovské hudební léto

  • 25. srpna, 15:30 – 23:00, fotbalové hřiště Lukov

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení kapel hned několika žánrů. V případě nepříznivého počasí se festival neuskuteční. Program najdete tady.

Den otevřených sklepů v Čejkovicích

  • 25. srpna, 10-19 hodin, Čejkovice, program

Téměř třicítka vinařů třetí největší vinařské obce v České republice otevře své sklepy. Kromě ochutnávek minimálně 5 vzorků vín, některá vinařství nabízí také malé pochutiny k vínu. Pořadatelé zajistili z okolních obcí svoz autobusy. Po sobotě plné vína následuje v neděli odpoledne slavnost „zarážání hory“.

Rybářský den dětí v Modré

  • 25. srpna, Modrá u Velehradu

Určeno pro rodiče a rodiny s dětmi se zájmem o rybářství, sportovní rybolov, přírodu a výměnu mezigeneračních zkušeností. Akce bude probíhat ve všech prostorách areálu Živé vody a Archeoskanzenu v Modré s doprovodným programem.

Muškaření

Týden kultury na Valašsku

  • 22.-29. srpna 2018, Velké Karlovice

V cirkusovém šapitó nově nabízí třináct představení v osmi dnech. Namátkou vybíráme představení Jaroslava Duška, Splašené nůžky Městského divadla Zlín nebo vystoupení Cirku La putyka.

Myslivci v Rožnově pod Radhoštěm

  •  25. srpna

Poslední srpnová sobota bude v areálu Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm věnována setkání myslivců a přátel lesa. Program „Myslivosti zdar!“ představí již po páté českou myslivost v pojetí tradičním i současném. 

Zpívání na derflanských schodech

  • 26. srpna, 15:00 – 19:00

Lidové zpívání na schodech několika slováckých pěveckých sborů. To vše na vesnici, kdysi zvané Derfle, dnes Sady, které jsou součástí Uherského Hradiště. Udělejte si ideální rodinný den s výletem po okolí Sadů a trochou folklóru.

Olešnické dožínky

  • 25. srpna, Olešnice na Moravě

Pořadatelé slibují rozmanitý program, který bude odstartován dožínkovým průvodem v 15:30 na Náměstí Míru. Na zahradě kulturního domu můžou návštěvníci zhlédnout vystoupení folklorních souborů, ukázky řemesel či výstavu zemědělské techniky.

Kulturní tipy pro Jihomoravský kraj zasílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz, akce ve Zlínském kraji na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.