Víkendové tipy: výlov Olšovce, festival vědy a umění Prototyp či den archeologie na Špilberku

18. říjen 2019

Na tento víkend vám přinášíme pozvánku na tradiční výlov rybníka Olšovce v Jedovnicích nebo mikulovský Gulášfest.

Výlov rybníka Olšovce

  • 19. – 20. října, Jedovnice

Ve dnech 19. a 20. října 2019 se uskuteční tradiční výlov rybníka Olšovce. Jako každý rok si zde budete moci koupit jedovnického kapra a další druhy ryb: amura, tolstolobika, plotici, štiku nebo candáta. Součástí výlovu je i oblíbený jarmark, kde se můžete podívat „pod ruce“ lidovým řemeslníkům, nakoupit regionální produkty, ochutnat  rybí speciality a zkrátka příjemně prožít víkend.

Pálavský Gulášfest 2019

  • 19. října, areál Hotelu Zámeček v Mikulově

Na Gulášfestu vás čeká ochutnávka mnoha typů gulášů (jelení, dančí, kozí, vinařský, prezidentův, mexický), degustace mladých vín, soutěž o největšího gulášového jedlíka, Mistrovství České republiky v „gůlání“ sudu na čas, živá hudba před hotelem, cimbálová muzika před moravským sklípkem.

Festival Prototyp 2019

  • 18. – 20. října, Brno

6. ročník festivalu Prototyp bude letos pro veřejnost oficiálně zahájen již 18. října ve večerních hodinách. Nedílnou součástí zahajovacího večera bude módní přehlídka, která každoročně tvůrčím způsobem reflektuje trendy v oděvním průmyslu i v technologiích a vzájemně tyto oblasti propojuje. Na letošním ročníku bude k vidění například audiovizuální show od skupiny VISUALOVE, kteří mají na svědomí např. obří nafukovací měsíc na Kraví hoře a další instalace, které byly v uplynulých letech k vidění na různých místech Brna.

Mezinárodní den archeologie na Špilberku

  • 19. října, od 10 do 17 hodin, hrad Špilberk, Brno

Uvidíte přípravu pravěkých potravin, naučíte se pracovat s detektorem kovů a seznámíte se se systematickými výzkumy Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Chystají se také kreativní dílničky nebo ukázky práce archeologů. Více informací najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.