Víkendové tipy: veletrh módy, festival severských filmů nebo taje Indonésie

Nadcházející víkend – to jsou výstavy, víno, film. Například výstava Tajemná Indonésie vám v centru Brna odhalí taje ostrova Nová Guinea.

Putování po dobšických sklepích

  • 16. února, 10-18 hodin, Dobšice

Tradiční vinařská akce převážně mladých vín dobšických vinařů, kteří nabídnou přibližně šedesát degustačních vzorků. Vše je v dosahu zvládnutelném pěšky, případně využijete koňské bryčky dělající okružní jízdu. Mimo vlastní degustaci a nezbytné kulinářské speciality vás čeká na mnoha místech hudební produkce od cimbálové muziky přes harmoniku a kytaru až po skotské dudy. Na ochutnávku od 20 hodin navazuje masopustní zábava v dobšické sokolovně.

Logo

Výstava Tajemná Indonésie – Tamtamy času

  • do 31. května, Palác šlechtičen, Brno

Projekt vznikl na základě cest českých cestovatelů na Novou Guineu. Expozice odhaluje taje Nové Guineje, Indonésie, Pacifiku i Šalamounových ostrovů. Výstava, která se do Brna vrací po 15 letech, se skládá z fotografií a také řady exponátů jako jsou totemy nebo štíty.

Severská filmová zima

  • do 20. února, Kinokavárna, Brno

9. ročník festivalu zavítá do 22 českých a moravských kin a odprezentuje severskou filmovou tvorbu. Akce nabízí 26 snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy, šest z nich uvede v české premiéře. Festival potrvá do 20. února, více informací najdete zde.

Krása ukrytá nejen v jehlích

  • od 18. února, Kyjov

Ve Vlastivědném muzeu Kyjov bude do 3. 4. 2019 k vidění výstava s názvem Krása ukrytá nejen v jehlicích. Výstava prezentuje háčkované a pletené šaty, halenky i bytové doplňky veselské rodačky Marie Sedláčkové, která spolu s významnou českou oděvní návrhářkou Marií Zelenou pořádala v 90. letech módní přehlídky v předních brněnských hotelech. Vernisáž proběhne v neděli 17. února. 2018 v 16 hodin.

Veletrhy Styl a Kabo Brno 2019

  • 16. – 18. února, BVV Brno

Mezinárodní veletrhy módy, obuvi a koženého zboží STYL a KABO jsou jediným místem koncentrace poptávky a nabídky v módní branži pro Českou republiku, Slovensko a země střední a východní Evropy. Nejen oděvy z nových kolekcí budou k vidění od 16. do 18. února na brněnském výstavišti.

Tour de sklep

  • 16. února od 12 hodin, Popice

Procházka po sklepech a sklípcích, Tour de sklep Popice, se koná v sobotu 16. února od 12 hodin. Každoročně konaná vinařská akce, jedna z prvních v regionu, nabývá na oblibě. Celá akce se odehrává v uzavřené lokalitě a otevírají i malí vinaři, kteří si rádi popovídají o pěstování a výrobě vína v domácích podmínkách.

autoři: Radek Bortlík , lop
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.