Víkendové tipy: dechová hudba Šarovec ve Veselí, začátek plavební sezóny na brněnské přehradě i food festival

Máme pro vás nabídku tipů na výlety i akce, tak vyrazte za zábavou v Jihomoravském kraji!

Vařím pro dobrou věc

  • 21. dubna

Třetí ročník food festivalu na podporu lidí s autismem se koná v neděli v brněnském Björnsonově sadu. Bude spousta jídla, pití i nabitý doprovodný program. Podrobnosti najdete na webu.

Den Země v botanické zahradě

  • 20. dubna, 9 – 15 hodin

Den Země si připomenou v botanické zahradě Masarykovy univerzity, konkrétně v jejím areálu v Kotlářské ulici. V sobotu tam připravili speciální hry, kvízy a další akce pro všechny zájemce – přijít mohou i dospělí bez dětí. Těch se budou odborníci ptát například na to, jak poznat, že má rostlina hlad nebo co jim škodí.

Veveří – Eichhorn 1945

  • 20. dubna, 10 – 17 hodin

U příležitosti výročí osvobození města Brna pořádá spolek Acaballado akci připomínající tuto dějinnou událost. V sobotu na hradě Veveří návštěvníci uvidí ukázky podoby jednotek Rudé a německé armády, jejich zbraně, výstroj a výzbroj. Vše vyvrcholí bitevní ukázkou připomínající střet, ke kterému na místě mezi sovětskou a zbytky německé okupační armády došlo v roce 1945. Ve 14 hodin proběhne pod hradem bitevní ukázka „Olga - příběh partyzánky“. Podrobnosti zde.

Zahájení plavební sezóny na Brněnské přehradě

  • 20. dubna, od 10 hodin

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti v sobotu začne v pořadí 78. plavební sezóna. Potrvá do 30. října. Po slavnostním nástupu kapitánů následuje defilé lodí – dvacetiminutová plavba lodí po jezeře zdarma přístupná všem zájemcům. V 10:45 vypluje první loď do Veverské Bítýšky.

58. ročník festivalu Porta v Brně

  • 20. dubna

V sobotu v 11 hodin začíná v brněnském Café Práh v areálu historické Vaňkovky oblastní kolo soutěže Porta. Přihlášeno je celkem 17 hudebních uskupení z celé jižní Moravy. Soutěž dává příležitost začínajícím skupinám a je určena především pro žánry folk, country a trampská píseň.

Šarovec zahraje ve Veselí nad Moravou

  • 21. dubna

Slavnostní koncert dechové hudby Šarovec a žesťového kvintetu pod taktovkou pedagoga a muzikanta Jiřího Štici se uskuteční v neděli v 16 hodin v kulturním domě ve Veselí nad Moravou. Jiří Štica obdrží i ocenění za to, jak pomáhal rozvinout schopnosti celé řady generací hudebníků, z nichž někteří se představí v rámci programu po boku Kristiny Vaculové a dalších sólistů.

Večeru předchází vernisáž výstavy Pražská Pallas a Moravská Hellas o pobytu Augusta Rodina na Moravě v Městské galerii ve Veselí.

PAVEL HLAVATÝ: Grafická tvorba

  • 14. – 23. dubna

Městské kulturní středisko Adamov zve na zahájení výstavy z díla grafika Pavla Hlavatého. Ten byl belgickým listem Graphia označen za jednoho z nejproduktivnějších grafiků v Evropě, a to i přesto, že byl v letech 1968-71 vězněn za výstavu PROTESTKRESBY 68, které negovaly okupaci Československa, a dvacet let pak nesměl v Československu vystavovat. V roce 1991 reprezentoval s dalšími dvanácti tvůrci československé umění na Pařížském salónu.

Obrazy a dřevořezby výtvarníků z Vyškova

  • do 21. dubna, velký výstavní sál Muzea Vyškovska

Vypravte se na výstavu Obrazy a dřevořezby výtvarníků z Vyškova. Představují se na ní Milan Konvalina, Otakar Jakubčík a Jaroslav Nechvíla. V sobotu a v neděli je otevřeno od 13 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.