Víkendové tipy: Oktobertfest na Zelňáku, husí slavnosti a oskorušobraní

28. září 2018

Bohutické slavnosti se zabijačkou a burčákem, sváteční prohlídka ve vile Stiassni nebo hody ve Veselí nad Moravou.

Oktoberfest na Zelňáku

  • 27. - 30. září, Zelný trh, Brno

I letos ovládnou Zelný trh na čtyři dny slavnosti bavorského piva a jídla. Čeká vás nevšední nabídka oktoberfestových speciálů od pivovarů Paulaner, Späten, Hacker-Pschorr nebo Löwenbräu.

Husí slavnosti v Boskovicích

  • 29. - 30. září, Boskovice

Slavnosti připomínají někdejší proslulost boskovických hus, ceněných zejména na vídeňských trzích. Husí a kachní speciality ochutnáte ve zdejších restauracích a v Zámeckém skleníku, který se rovněž promění v obří restauraci. Kromě toho se můžete těšit na výstavy, koncerty, akce pro děti, trh lidových řemesel, tvůrčí dílny.

Tajemná komnata ve vile Stiassni

  • 28. září, Hroznová 14, Brno

V rámci unikátní sváteční prohlídky návštěvníci zavítají na místa běžně nepřístupná a nakouknou tak pod pokličku bývalé vládní vily.

Lednicko-valtický hudební festival

  • 29. září - 13. října, zámek Lednice

Již třetí ročník festivalu obohatí podzimní kulturní a společenské dění na jižní Moravě a okolních regionech. Koncerty, kterých bude celkem osm, se pojí s výročím rozpadu Rakouska-Uherska. To připomenou umělci přizvaní z Maďarska, Rakouska a Slovenska.

Oskorušobraní na Travičné

  • 29. září, 13-18 hodin, Tvarožná Lhota

O víkendu se sejdou návštěvníci zajímající se o jeden z nejvzácnějších ovocných evropských stromů – oskoruši. Tohoto vzácného stromu, který po staletí utváří krajinu na jihu Moravy, pomalu ubývá. Akce na salaši Travičná je obdobou trnkobraní či vinobraní, spojená s ochutnávkou pokrmů a nápojů z tohoto plodu.

Podzimní Bohutické slavnosti

  • 29. září, Bohutice

Na návštěvníky čeká zabíjačka, několik druhů bohutického burčáku a meruňkovice, bohatá nabídka piva, cimbálová muzika, vystoupení žonglérů a kejklířů, přehlídka historického spodního prádla, lukostřelba, večerní ohňostroj a mnohé další.

Sáharé

  • 29. září, Nová Lhota; sraz účastníků u KD v 15:00, odtud výstup na Kubíkův vrch, kde proběhne kulturní program

Zažijte zemitý horňácký folklor v krásné přírodě. Akce, na níž místní folklórní skupina předvádí pásmo inspirované dávným životem a těžkou prací Sáharů – místních dřevorubců – kácení stromů tradičním způsobem spojené se zpíváním saharských písní, opékáním špeku a podáváním novolhotské kyselice.

Andělské hody a lidový košt burčáku a místních specialit

  • 28. - 30. září, Veselí nad Moravou

Hody ve Veselí nad Moravou doplní v sobotu lidový košt burčáku a místních specialit spojený s kulturním programem. Hody začnou vyzvedáváním stárků od 13:00 v Zarazicích a v Milokošti.

Spustit audio