Víkendové tipy: Letní filmová škola, česnekový festival nebo otevření nepřístupné jeskyně

27. červenec 2018

Tento víkend zveme například na Svatoanenskou slavnost ve Zlíně, setkní na Velké Javorině nebo dožínky ve skanzenu ve Strážnici.

Letní filmová škola

V pátek začne 44. ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště. Festival zahájí Bahman Ghobadi s filmem Želvy mohou létat, který čeští diváci mohli vidět před deseti lety v rámci Projektu 100. Festival bude kromě stoletého výročí narození Ingmara Bergmana reflektovat i vznik Československé republiky. Česká a československá kinematografie tak letos bude jedním z hlavních pilířů programu.

Holštejnské slavnosti 2018

  • 28. a 29. července

Navštivte Moravský Kras a užijte si bohatý program slavností. Nenechte si ujít příjezd družiny pana Hartmana z Holštejna, vystoupení skupin historického šermu, lukostřelecký turnaj pro děti i dospělé. Připraveno bude i netradiční promítání filmů se speleologickou tematikou, osvětlená bude i jeskyně Hladomorna a budete si moci prohlédnout běžně nepřístupné Holštejnské jeskyně. V rámci slavností uvidíte i různá historická řemesla, dobový vojenský tábor, ohňovou show. Zajištěn je i bohatý program pro děti (skákací hrad, koně).

Svatoanenská slavnost baronky Hauptové ve Zlíně

  • 28. července

V sobotu 28. července ožije zámek ve Zlíně Svatoanenskou slavností baronky Hauptové. Po více než sto letech obnovená tradice bude opět jednodenním festivalem hudby a mluveného slova. Po celou dobu slavnosti budou také otevřeny všechny zámecké výstavy a expozice. Návštěvníky čekají jednotlivé koncerty i divadelní představení.

Dožínky ve skanzenu

  • 29. července

Ve strážnickém skanzenu bude oslava sklizně s tradičním dožínkovým průvodem. Čekají vás ukázky žňových prací – sečení obilí kosou s hrabicí a žacím strojem, mlácení obilí motorovou mlátičkou i cepy. Ochutnáte čerstvě upečený chleba a koláčky z nové mouky, ale i letní speciality – kvašáky. Dožínkový průvod bude v podání folklorního souboru ze Slovácka.

Festival česneku

  • 28. července

V sobotu provoní areál zámku Buchlovice i městečko Buchlovice na Uherskohradišťsku česnek. Tradiční festival se zde uskuteční už po sedmnácté. Program festivalu už od 10-té hodiny nabídne zábavu pro celou rodinu a potrvá po celý den až do 18:00.

Letní slavnost autentických vín ve Velkých Bílovicích

  • 28. a 29. července

Od pátku až do neděle v areálu vinných sklepů ve Velkých Bílovicích. Na akci bude možné ochutnat netradiční vína autentických vinařů a jejich příznivců. Můžete zde vína ochutnat, ale také si popovídat přímo s vinaři, kteří představí své netradiční postupy a jejich výsledky. Vína našich předků možná nebyla tak uhlazená a vycizelovaná jako mnohá dnešní. Určitě však byla autentická. A právě onu autenticitu si vepsali do štítu Autentisté, které spojuje nejenom stejná regionální příslušnost, ale především snaha o přípravu hodnověrných, rukodělných vín a v neposlední řadě i hlubší zájem o starou vinařskou krajinu, již svými vinohrady dotvářejí.

Dny řemesel a setkání kovářů

  • 28. a 29. července

Valašské muzeum v přírodě připravilo o víkendu v areálu Dřevěného městečka 28. setkání mistrů starých řemesel – Dny řemesel a setkání kovářů.  Po oba dny budou k vidění ukázky prací více než 150 řemeslníků. Z depozitářů budou vystaveny a do chodu uvedeny unikátní benzínové stroje.  A chybět nebude ani bohatý kulturní program – v sobotu od 15.00 vystoupí Soubor písní a tanců Javořina a v neděli od 15.00 zazpívá Věra Martinová.

Češi a Slováci se sejdou na Slavnosti bratrství na Velké Javořině

  • 29. července

Češi a Slováci se opět setkají na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech. Poslední červencová neděle patří na česko-slovenském pomezí už tradičně Slavnostem bratrství Čechů a Slováků. Jde o největší akci tohoto druhu na česko-slovenské hranici, nejen počtem návštěvníků, ale i svojí historií a významem. Pro návštěvníky je připravený pestrý program, který zahrnuje vystoupení folkloristů, dechových hudeb a pěveckých souborů z České republiky a ze Slovenska. Na velkém pódiu se postupně vystřídají dechová hudba Dolněmčanka z Dolního Němčí, dechové a folklorní soubory Javorinka z Lubiny-Miškech Dedinky, Turanček ze Staré Turé, Bartošův soubor ze Zlína, folklorní soubor Senior klub Družba z Trenčína, Zlaté husle z Bratislavy, sourozenci Ulrychovi a Javory a na konec bude prostor i pro společné zpívání všech účastníků.

Kulturní tipy z Jihomoravského kraje posílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz

Akce ve Zlínském kraji posílejte na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.