Víkendové tipy: Horňácko, meruňkobraní či barokní hudba v Holešově

20. červenec 2018

Tento víkend zveme například na hudební festival v Kroměříži, na jižní Moravu pěšky či na kole, přehlídku historických vozidel ve Zlíně nebo tradiční hody.

Horňácké slavnosti

  • od 19. do 22. 7. ve Velké nad Veličkou

Nejvýznamnější každoroční folklórní akce na Horňácku s bohatým programem. Zažijete vystoupení cimbálových muzik a sólistů z Horňácka, tradiční jarmark, výtvarné výstavy, loutkové divadlo, opékání berana a spoustu dalšího. V neděli je tradičně zakončení u Kuželovského mlýna za zpěvů a tanců horňáckých písní.

Miroslavské meruňkobraní

  • 21. července v Miroslavi (v areálu letiště, zámeckém parku a letním kině)

Těšte se na meruňky ve všech podobách! Uvidíte soutěže v pojídání meruňkových knedlíků, o nejhezčí meruňku a nejlepší meruňkovou pálenku. Za návštěvu stojí i trh, ukázky lidových řemesel, průvod v dobových kostýmech, ukázky sokolnictví a večerní ohňostroj. Kompletní program najdete tady.

Meruňky právě utržené ze stromu chutnají nejlépe

Barokní hudba na zámku

  • 21. července od 20:00 hodin

Zámek Holešov bude v sobotu hostit jeden z vrcholů sezony špičkového souboru Czech Ensemble Baroque, a sice scénické provedení Cavalieriho oratoria Svár duše a těla. Sváteční hudební večer je součástí unikátního cyklu staré hudby Bacha na Mozarta! ve Zlínském kraji.

Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska

  • 21. července

Letní putování po vinařských stezkách Mikulovska je seriál cyklo-turisticko-vinařských výletů. V soboru zamíří na Mikulovskou vinařskou stezku. Výlet je určený pro cyklisty i pěší, pro zdatné turisty i rodiny s dětmi. Účastníci objeví tajemství vinných sklepů, ochutnají místní speciality a také mohou soutěžit o zajímavé ceny v cíli.

Kromfest 2018

  • 21. července 2018

V Kroměříži se v sobotu koná na tradičním místě – Pionýrské louce u Podzámecké zahrady open-air festival KROMFEST 2018. Na své si přijdou všechny věkové kategorie. Namátkou vybíráme vystoupení Ivana Mládka s kapelou, Olgy Lounové nebo Ewy Farne. Podrobné informace najdete na webu.

Slavnosti na Velkém Lopeníku

  • 21. července

Slavnosti započnou v 10:45 krátkým úvodním slovem, přivítáním hostů z řad starostů okolních obcí z české i slovenské strany. Zhruba v 11 hodin pak začne Mše svatá, na kterou naváže zapálení vatry přátelství a bohatý kulturní program plný folkloru. Samozřejmostí bude také možnost shlédnout vše z ptačí perspektivy z vrcholu 22 m vysoké rozhledny na Velkém Lopeníku.

Den otevřených dveří ve sklárnách

  • 21. července

V sobotu zvou Sklárny Květná na Uherskohradišťsku na Den otevřených dveří. Program začne v 13:00.

Historická rallye ve Zlíně

  • 21. července

Městem Zlínem projede v sobotu Zlínská Historic Rally, na své si přijdou všichni milovníci historických automobilů. Start je v 11 hodin.

Jakubské krojované hody ve Veverské Bítýšce

  • 21. – 22. července

V sobotu vás čeká krojovaný průvod ke stárkám, dále program na náměstí (předání hodových práv, tanec dětí, beseda). Večer hodová zábava v kulturním domě, k tanci i poslechu hraje DH Liduška a večer také CM Kyničan. Kompletní víkendový program najdete zde.

Tradiční Anenská pouť

  • 22. července

Ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm se uskuteční tradiční krojovaná Anenská pouť. Oslava svátku valašské patronky sv. Anny je spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých. Program v areálu muzea je připraven pro návštěvníky po celý den od 9.00 do 18.00 hodin.

Kulturní tipy z Jihomoravského kraje posílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz

Akce ve Zlínském kraji posílejte na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz

Spustit audio

Související