Víkendové tipy: Horňácké slavnosti, miroslavské Meruňkobraní či otevřené sklepy v Božicích

19. červenec 2019

Tento víkend zveme na výstavu do Ivančic, festival věnovaný zakladateli genetiky nebo Horňácké slavnosti.

Mendel je… včelař

  • 19. – 21. července, Brno

Festival věnovaný jedné z nejslavnějších osobností Brna – Gregoru Johanu Mendelovi. Mendel byl osobností s množstvím znalostí a renesanční člověk v pravém slova smyslu. Proto i festival, který jej oslavuje a připomíná je multižánrový, odborný i zábavný a spojuje vědu, umění i komunitní rozměr. Více informací najdete na www.mendelje.cz.

Miroslavské Meruňkobraní s jarmarkem u Floriána

  • 20. července, Miroslav

Tradiční akce s kulturním a historickým programem, letos už potřicáté. Čeká vás propagace produktů regionálního zemědělství, soutěž v požárním útoku, slet ultralehkých letadel, výstava automobilů a traktorových veteránů se spanilou jízdou, atrakce pro děti, projížďky turistickým vláčkem a traktorem.

Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou 2019

  • 18. – 21. července, Velká nad Veličkou

Přehlídka autentického folklóru celého Horňácka provázená jarmarkem tradičních řemesel. Během čtyř letních dnů je bohatý folklórní program doplňován i svébytnými výstavami konanými v přírodním amfiteátru na Strážné hůrce. Závěr festivalu je tradičně spojen se slavnostní nedělní mší a opékáním chutného masa.

Výstava Alfons Mucha neznámý

  • do 29. září, Ivančice

Výstava Muzea v Ivančicích, připravená v souvislosti s 80. výročím úmrtí tohoto významného rodáka, představuje průřez Muchovou ilustrátorskou tvorbou. Budou zde k vidění jeho rané práce, například ilustrovaná titulní strana obecní matriky, kterou ještě jako nadaný amatér vytvořil pro své rodné město Ivančice.

Božické otevřené sklepy

  • 20. července, 13 – 20 hodin, Božice

Ochutnejte víno v zatím nepoznaném koutu jižní Moravy. Družstvo božických vinařů a obec Božice zvou na Božické otevřené sklepy. Sklepy místních vinařů budou otevřeny v okolí Obecního sklepa a ve sklepní uličce na Borotice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.