Víkendové tipy: fašank v Hodoníně, slavnosti uzeného na Veveří nebo otevření pavlovského Archeoparku

1. březen 2019

Co vás čeká tento víkend? Slavnosti uzeného, košt vín, výstava ve vile Stiassni nebo předsezónní otevření archeoparku v Pavlově.

Hodonínský fašank

  • 2. března, centrum Hodonína a kulturní dům

Přijďte dopoledne ochutnat zabíjačkové speciality, svařené víno, boží milosti, fašankové koblihy a jiné speciality. Odpoledne vás čeká fašanková obchůzka a večer krojový ples, kterým vás provede Slovácký krúžek Hodonín, DH Šohajka a CM Lália.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří

  • 2. – 3. března, hrad Veveří

O tomto víkendu se uskuteční největší oslava uzeného a vína v České republice na hradě Veveří. Nad přehradou opět zavoní uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a k degustaci bude hrát harmonika nebo cimbál. Kromě nového Krále uzenářů 2019, kterého zvolí samotní návštěvníci, bude v letošním ročníku také amatérská soutěž o nejlepší domácí uzené. A návštěvníci si opět budou moci vyrobit vlastní klobásky!

Výstava architektury 20. století

  • od 1. března, vila Stiassni, Brno

Výstava představuje celkem 15 staveb a souborů, zástupců architektury 20. století, které byly dodnes pro svou jedinečnost vybrány a zapsány na Seznam světového dědictví. Nechybí samozřejmě vila Tugendhat nebo Hala století v polské Vratislavi.

03814425.jpeg

Předsezónní otevření Archeoparku Pavlov

  • 2. března, od 9 do 16 hodin, Archeologický park Pavlov

Pro všechny nedočkavé příznivce archeologie nachystali muzejníci z Archeoparku Pavlov mimořádné předsezónní otevření archeoparku. Zpříjemněte si první březnovou sobotu návštěvou archeoparku a jako první budete moci spatřit expozici po dlouhé zimní přestávce.

Znovínský košt vín

  • 1. – 2. března, Loucký klášter Znojmo

Znovínský košt vín proběhne v pátek 1. března od 16 do 21 hodin a v sobotu 2. března od 14 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Po oba dny mohou hosté ochutnat znovínská ročníková vína, pozdní sběry, výběry z hroznů, ledová vína, vína úspěšná na tuzemských i světových výstavách, archivní i unikátní vína. Páteční večer doprovodí Jožka Šmukař se svou cimbálovou muzikou a v sobotu hraje a zpívá cimbálová muzika Slovácko ml.

Výstava výtvarníka Hartmuta Böhma

  • do 13. dubna, Mikulov

Mikulovská Galerie Závodný představí dílo jednoho z nejvlivnějších německých umělců v oblasti konkrétního umění a geometrické abstrakce. Svou tvorbou se již od konce šedesátých let Hartmut Böhm aktivně podílel na vývoji mnoha klíčových evropských poválečných hnutí.

Spustit audio