Víkendové tipy: advent ve Znojmě, strážnické Vánoce na vesnici a košt mladých vín

30. listopad 2018

Na tento víkend pro vás máme pozvánky na zahájení adventu, narozeniny Vida! centra v Brně či na ukázku Vánoc v 19. a počátku 20. století ve Strážnici.

Znojemský advent 2018

  • 2. – 21. prosince, Znojmo

Znojemský advent ve znamení radostného očekávání příchodu Vánoc bude mít těžiště programu na Masarykově náměstí, kde probíhá kulturní program a trh plný vůní a chutí. A na Horním náměstí si mohou návštěvníci zabruslit na kluzišti. Oči všech generací se jistě rozzáří při slavnostním rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí, a to o první adventní neděli 2. prosince v 16:45 hodin. Od té doby se až do 21. prosince bude náměstím linout hudba vánočních koncertů různých žánrů.

Narozeninový víkend ve Vida!

  • 1. – 2. prosince, Vida! Brno

VIDA! oslaví své čtvrté narozeniny bublinami! Těšte se na dílny plné bublinových experimentů. Proč se v bublinách vidíte naopak? Kolik vydrží a proč jsou vždy kulaté? Přijďte s celou rodinou odhalit tajemství mýdlových bublin. Poměřte síly s ostatními členy rodiny v tom, kdo vytvoří největší bublinu a komu vyletí nejvýše.

Radujme se, veselme se ve Strážnici

  • 1. – 2. prosince, Strážnice

Chcete-li si oddychnout od vánočního shonu a vychutnat si tradiční předvánoční a vánoční čas na vesnici v 19. a na počátku 20. století, pak je skanzen ve Strážnici ta pravá volba. Uvidíte obchůzky Lucek, tří králů, pastýře s koledníky a Mikuláše s jeho družinou. Pro děti budou připraveny tvůrčí dílny s možností nazdobit si perníčky nebo vyrobit si figurky z těsta. Program pro veřejnost od 9:00 do 15:00 hod.

Košt mladých vín v Šakvicích

  • 1. prosince, Šakvice

Košt mladých vín se bude konat v Šakvicích v místní sokolovně. Letošní 8. ročník začíná posvěcením mladého vína farářem ve 13 hodin. Dále vystoupí folklorní soubor Hanýsek ze Šakvic a od 18 hodiny se můžete těšit na posezení u cimbálu a ochutnávku domácích pomazánek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.