Víkend v kraji: Fašank, fašank a znovu fašank. V Kunovicích začne výstřelem z děla, v Brodě pochovají Barboru Masopustovou-Skřípavou

1. březen 2019

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 1. března 2019

V pátek začíná Festival masopustních tradic v obci Strání. Pětidenní festival trvá do masopustního úterý 5. března.

Ve Valašských Kloboukách připravili Fašankovou zábavu s tradičním pochováváním basy na pátek v kulturním domě Klobučan. Od 20 hodin bude hrát skupina Fortuna, o pochování basy se postarají soubory Dúbrava a Klobučan.

Koncert nazvaný Společná věc s velkoplošnou projekcí se koná v pátek od 19 hodin v Hudebním sále Domu kultury v Kroměříži. Jeho aktérem je známý biotronik, léčitel a terapeut Tomáš Pfeiffer. Společně s ním vystoupí i držitelka ceny Thalie, světoznámá sopranistka Maida Hundeling.

Sobota, 2. března 2019

Sdružení pro rozvoj Soláně  na sobotu 2.března 2019 připravilo recitál Ivo Jahelky složený z písniček a mluveného slova, který je tématicky zaměřen na soudní případy a právní problematiku, podávanou zábavnou formou. " Písničky zpod taláru" začínají o půl čtvrté IC Zvonice na Soláni.

V Dolní Němčí se 2. března od 20 hodin bude v Kulturním domě konat poslední rozloučení s basou Cecilkou Masopustovou. Basu na poslední cestě doprovodí cimbálovka Hlaholica, dechovka Dolněmčanka, rozloučit se přijdou i Retrobabky.

Sdružení dobrovolných hasičů zve všechny občany na Fašankovou zábavu, která se uskuteční 2.3.2019 ve 20:00 na Sokolovně v Bohuslavicích u Zlína. K tanci a poslechu bude hrát dechová hudba Trnkovjanka.

Výstřelem z děla začne v sobotu 2. března ve 13 hodin fašanková obchůzka v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Město bude žít také doprovodnými programy, ochutnávkami pálenek, koblih. Večer od 20 hodin pak proběhne Beseda u cimbálu s pochováváním basy.

Fašank s domácí slováckou zabijačkou pořádají v sobotu 2. března v Boršicích (u Buchlovic) od 7 hodiny ranní. V 10 hodin se na návsi zformují fašankové masky a maškary s folklorním souborem Pentla. Fašankový galavečer s půlnočním pochováváním basy bude zahájen v 19:30 v kulturním domě Boršice.

V Kroměříži se na Hanáckém náměstí uskuteční v sobotu 2. března Masopustní jarmark, jehož součástí bude masopustní průvod i tradiční zabíjačka s ochutnávkami masopustních specialit. Bohatý program začíná v 9 hodin a končí za soumraku.

V Komni, jednom z míst uváděných jako možné rodné místo J. A. Komenského, se fašankového veselí ujali místní fotbalisté. V sobotu 2. března od 9 hodin bude fašankový průvod procházet obcí, od 20 hodin pak vypukne Fašanková zábava.

Neděle, 3. března 2019

Pátý ročník Jarních jazz & bluesových dnů ve Valašském Meziříčí zahájí v neděli 3. března vycházející hvězda britského blues, kytarista a zpěvák Matt Long v triu s Matějem Černým a Tomášem Vokurkou. Koncert na Malé scéně za Oponou začíná o půl osmé.

Vodění medvěda, pochovávání basy, maškarní bál, zabíjačkové speciality, pečené koblihy i bohatý program pro děti. To vše a mnohé další nabídne 4. ročník oblíbeného Zámeckého masopustu, který proběhne v neděli 3. března na zámku Vsetín od 14 do 17. hodin.

V Uherském Brodě si fašankovou atmosféru nenechejte ujít v neděli 3. března. Masopustní průvod bude od 13:30 procházet celou historickou částí města, aby v 16 hodin mohla být pochována basa Barbora Masopustová-Skřípavá v atriu Muzea J. A. Komenského.

Ve slováckém Hluku bude fašanková chasa rozdávat veselost v neděli 3. března od 13 hodin až do večer. Masky a maškary sejdou před Hluckou tvrzí v centru obce a budou procházet celým městem.

Veselý muzikál pro malé i velké Ferda Mravenec v podání Těšínského divadla v neděli 3. března od 15 hodin v Divadelním sále Domu kultury v Kroměříži

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.