VIDEO: Sledovali jsme nejkrásnější přírodní podívanou – částečné zatmění Slunce

10. červen 2021

Podívejte se, jak ve čtvrtek 10. června se kolem poledne postupovalo částečné zatmění Slunce. Mezi planetu Zemi a Slunce vstoupil Měsíc. Od 11:44 do 13:36 jsme před naší nejbližší hvězdou pozorovali menší část tmavého měsíčního disku. Nejvíc zářivého Slunce nám Měsíc zakrýval ve 12:39 – zhruba jednu pětinu.

Samozřejmě, že z různých částí naší planety, bude zatmění různě viditelné. Nejlépe bude zatměné pozorovatelné z Kanady, Grónska nebo z východní Sibiře. Odtud totiž bude vidět dokonce vzácné prstencové zatmění! Měsíc se totiž kolem Země pohybuje po mírně výstředné dráze – někdy je o něco blíže, někdy dál. Zpravidla je jeho úhlová velikost na pozemské obloze větší než úhlová velikost Slunce, a proto se z něj stává černý terč, který zakryje celý sluneční disk. Když je ale od Země Měsíc nejdál a zrovna se postaví mezi nás a Slunce, je úhlově menší a nezakryje Slunce po celé ploše. Kolem temného Měsíce pak sledujeme prstenec zářivého Slunce – nastává prstencové zatmění. Konkrétně ve čtvrtek 10. června 2021 potrvá prstencové zatmění nejdéle při pohledu z Grónska: přesně 3 minuty a 52 sekund.

Od nás z Moravy, bude-li jasno, bude 10. června 2021 pozorovatelné „jen“ částečné zatmění. Jak se na něj ale podívat, aniž bychom si poškodili zrak? Bez dalekohledu jednoduše s pomocí speciálních filtrů zeslabující zářivé Slunce, které jsou k dostání na některých hvězdárnách. Pokud takový filtr není k dispozici, je nezbytné zajít do obchodu s pracovními pomůckami pro sváření. Ideální je skleněný filtr do svářečské kukly (č. 13 a více, resp. nepropustnost 99,9 %) nebo svářečské brýle. V nouzi lze použít i nad svíčkou očouzené sklíčko. Ale skutečně jen v nouzi a pro pohled bez dalekohledu, jen očima!

Zatmění Slunce 20.3.2015

Rozhodnete-li se pozorovat zatmění malým dalekohledem, pak můžete opět před objektiv použít k tomu určený filtr. Nebo si obraz Slunce promítněte: Jednoduše si vezměte čistý bílý papír a přidržte jej za okulárem dalekohledu ve vzdálenosti pár desítek centimetrů. Jakmile dalekohled namíříte na Slunce, objeví se na papíru světlé kolečko – obraz Slunce. Když nebudou jeho okraje ostré, je možné projekční plochu přiblížit či oddálit a obraz také zkuste zaostřit. I tak ale postupujte opatrně, plastovým částem dalekohledu nemusí sluneční teplo prospívat! Přístroj mířící na Slunce navíc nikdy nenechávejte bez dozoru.

V žádném případě ale nesledujte oslnivý sluneční disk bez speciálních pomůcek! Ať už budete pozorovat pouhým okem nebo dalekohledem, vždy je nezbytné se chránit filtry, které dostatečně zeslabí viditelné i neviditelné záření. V opačném případě si můžete dočasně, nebo i trvale poškodit zrak.
Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Určitě s pozorováním částečného zatmění neváhejte. Vždyť další možnost dostaneme až v říjnu příštího roku a pak v březnu 2025. V obou případech půjde o částečné zatmění. Úplný zákryt Slunce Měsícem bude přímo z Evropy – konkrétně ze Španělska – pozorovatelný 12. srpna 2026.

Z území novodobé České republiky bylo úplné zatmění naposledy pozorovatelné 8. července 1842 –  to jsme ale byli součástí rakouské říše, navíc jen „štrejchlo“ východní okraj republiky, třeba Strání, Lopeník nebo Starý Hrozenkov. Naopak to nejbližší nastane až 7. října 2135  – třeba v Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Olomouci nebo Ostravě. Tedy pokud bude ještě Česká republika existovat a pokud ten den bude pěkné počasí.

Co vám nabídne Český rozhlas Brno spolu s Hvězdárnou a planetáriem Brno

  • Zatmění Slunce sledujte jen se speciálními brýlemi, které vám umožní bezpečné pozorování. Dají se sehnat v optikách, ale i třeba na hvězdárnách. Sledujte na YouTube kanály Koncerty Českého rozhlasu a Hvězdárny a planetária Brno – ukážeme vám i záběry prstencového zatmění z Kanady.
  • Ve čtvrtek od 10.00 do 12.00 na YouTube a také vlnách Českého rozhlasu Brno, poté od 12.00 do 13.30 pouze na YouTube vysílání o zatmění i Slunci jako takovém. Hostem bude třeba Michal Švanda z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.
  • Ve čtvrtek od 11.30 do 13.30 bude hvězdárna za pěkného počasí organizovat komentované pozorování dalekohledy přímo na Kraví hoře. Samozřejmostí je dodržování hygienických nařízení – poloviční kapacita, respirátory a dokumenty pro event. kontrolu z hygienické stanice. Bude-li zataženo, nic s mraky nezmůžeme a náhradní program bohužel nenabídneme…
  • Aktuální zprávy z dění na Hvězdárně a planetáriu Brno – nejen v souvislosti s částečným zatměním Slunce – najdete na Facebooku nebo YouTube.
autor: Jiří Kokmotos | zdroj: Český rozhlas Brno

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.