VIDEO: Požár zlikvidoval halu v Otrokovicích. Byl tak velký, že hasičům tavil masky

Celou noc hořela budova v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích. Naše reportérka Karolína Peřestá byla u toho.

Sedmnáct jednotek hasičů bojovalo s plameny v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích na Zlínsku. Budova začala hořet krátce po desáté hodině večer. Požár viděli lidé na kilometry daleko a byl tak intenzivní, že zasahujícím hasičům tavil masky.

Požár zasáhl jednopodlažní objekt o půdorysu asi 15 krát 30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střechu a z budovy se postupně ozývaly výbuchy tlakových lahví. Hasiči byli nuceni objekt hasit pouze zvenku, vstoupit dovnitř nemohli. Postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Nasadili 17 jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem asi 100 hasičů.


Hasili také z košů čtyř automobilních žebříků. „Kromě pokračujících výbuchů tlakových lahví a destrukcí stavebních konstrukcí objektu hasičům komplikoval zásah také vysoký žár. V jednom časovém úseku museli někteří hasiči opustit koše výškové techniky, protože žár nad objektem byl tak silný, že se jim začaly tavit obličejové masky dýchací techniky," popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Intenzivní žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních průmyslových hal.

„Jak bylo také zjištěno, v jedné části hořícího objektu byly umístěny zásobníky s asi 200 tunami tuku a menší množství hořlavých kapalin," dodal Netopil. K čemu objekt sloužil, zatím hasiči nevědí. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní stavby.

Požár haly v Otrokovicích komplikovaly vybuchující tlakové lahve.

„Dařilo se také postupně hasit jednotlivé části objektu. Vysoká spotřeba vody si vyžádala doplňování cisteren z hydrantů a na místo zásahu byly dopravovány také další zásoby pěnidel. O dodání dalšího pěnidla byli požádáni také kolegové z Olomouckého a Jihomoravského kraje," doplnil Netopil.

Požár haly v Otrokovicích komplikovaly vybuchující tlakové lahve.

Lokalizace požáru byla hlášena krátce po jedné hodině v noci. Ráno byly odvolány některé dobrovolné jednotky. Na místo události byli vysláni také příslušníci chemické laboratoře hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm.

Požár haly v Otrokovicích komplikovaly vybuchující tlakové lahve.

„Kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev a zplodiny hoření tak přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí. Přesto bylo ve spolupráci s místní samosprávou obyvatelům doporučeno, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli z domu," uvedl Netopil. Nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší hasiči nenaměřili.

Budova se částečně rozpadla, místo proto bude muset prohlédnout statik. „Byla tam značně narušena statika objektu. Je tam riziko zhroucení, takže se zvažuje i povolání statika," doplnil Netopil.

autor: Karolína Wernerová | zdroj: ČTK
Spustit audio