VIDEO: Ištvánci září na poli moravské dechovky přes 25 let. To nej představili v Seriálu dechových hudeb

13. duben 2023

Ištvánci jsou kapelou poměrně mladou, její kořeny sahají těsně před Nagano do roku 1997. V Šardicích je dlouhá tradice mladé muziky, která sbírá nejrůznější ocenění doma i po světě, pravidelně hostuje například v prestižním projektu Filharmonie Brno a ZUŠ Smetanova Mozartovy děti. A právě z dorostu Mladé muziky ze Šardic vznikli Ištvánci.

Na začátku vedl Ištvánky kapelník Vít Gregorovič. Dnes je na této pozici klarinetista Milan Bělík. Kapela se v červnu roku 2000 zúčastnila XIV. ročníku mezinárodní soutěže dechových orchestrů Zlatá křídlovka, kde se umístila na čtvrtém místě ve zlatém pásmu. Navíc převzala cenu Josefa Frýborta pro nejmladší orchestr a zpěvačky Petra Škrobáková a Markéta Kůřilová cenu za nejlepší pěvecký výkon.

Kapela má na svém kontě sedm alb. Poslední vzniklo loni k výročí čtvrt století fungování kapely. Členové si mezi sebou odhlasovali nejpopulárnější skladby ze všech natočených hudebních nosičů Ištvánků a vzniklo z toho CD s názvem Šardická stárečka.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.