VIDEO: Další tisícovku jeseterů vypustily děti do řeky Moravy

Do řeky Moravy v Hodoníně v pondělí vodohospodáři vypustili mladé jesetery. Podívejte se na video.

Tisíc jeseterů malých tento týden vodohospodáři vypustili do řeky Moravy pod jezem v Hodoníně. Státní podnik Povodí Moravy se tím připojil k projektu rakouských vědců, kteří se snaží o obnovení populace jesetera malého v Podunají.

Už letos v červnu společně vysadili několik tisíc asi deseticentimetrových plůdků této ryby do řeky Dyje poblíž zámečku Pohansko u Břeclavi. Tentokrát jsou vypouštěné ryby o poznání větší.

Autoři projektu Life Sterlet přivezli jesetery ve speciální přepravce v kufru auta. Stejně jako v červnu na Pohansku, i v Hodoníně u jezu vypouštěly jesetery do řeky děti. Tyto jsou ze základní a praktické školy v Hodoníně. Před samotným vypouštěním samozřejmě musely projít instruktáží.

„Ty větší ryby mají tady takovou tečku a tam se jim injekční stříkačkou implementuje takový úplně malinkatý čip. Máme takovou speciální čtečku, a když to k té rybě přiložíme, tak se nám nahlásí přímo číslo, kdy jsme tu rybu vypustili, jak byla veliká, kde se nám potom všude pohybuje,“ vysvětloval dětem David Veselý.

Vypouštění mladých jeseterů do řeky Moravy.

Ten má projekt v Povodí Moravy na starosti. „Ročně vysazujeme pět tisíc jeseterů. V jarním termínu vysazujeme takové úplně malinkaté jesetery, třeba dva, tři, čtyři centimetry veliké a teď na podzim jsme část těch jeseterů nechali vyrůst v sádkách ve Vídni, takže už budou třeba patnáct, dvacet centimetrů velcí. Těch velkých vysazujeme dvakrát po pěti stech a těch malých čtyři tisíce,“ popisuje.

Pokud by vodohospodáři do řeky vypustili velké jesetery, kteří vyrostli v sádkách, nedokázaly by ryby v řece příliš dlouho přežít. „Je malá šance, že se nenaučí jak se bránit dravcům, kde se mají v řece schovat. To znamená, že ti malí mají velkou mortalitu, hodně jich v té řece zahyne, ale ti co přežijí, to už budou ti zkušení, kteří budou vědět, jak v těch řekách přežít,“ popsal záměr Veselý.

Vypouštění mladých jeseterů do řeky Moravy.

Tyto ryby by za rok měly vyrůst na dvacet až třicet centimetrů. Dospělí jedinci pak během tří let dorůstají sedmdesáti centimetrů až jednoho metru.

Předseda místní organizace moravského rybářského svazu ale jeseterům velké šance na přežití nedává. „Šance je malá. Devadesát procent minimálně zničí kormoráni, a když to někdo chytí, tak si to dá do zahradního jezírka,“ prorokoval Richard Verner.

Podle něj není navíc dobré brát vypouštěné ryby do rukou, protože dotykem se jim odírá ochranný sliz. Mnohem raději by viděl, kdyby byly ryby ponořené do vody sítkem na aklimatizaci a potom opatrně vylité

Během pěti let vypustí vědci a vodohospodáři do Dyje a Moravy pětadvacet tisíc jeseterů malých.

autor: gaj
Spustit audio