VIDEO: Atmosféru Slováckého roku přiblížila v přímém přenosu Cimbálová muzika Friška s hosty

29. červenec 2019

Slovácký rok je největší folklorní událost, která se – stejně jako olympijské hry – opakuje jen jednou za čtyři roky.

Brány královského města Kyjova se milovníkům tradic, lidové hudby, písní, tanců, a především skvělé zábavy otevřou letos v srpnu už po dvacáté. Centrum kyjovského Dolňácka se opět po čtyřech letech stane Mekkou folkloristů z Čech, Moravy i zahraničí.

V pořadu Na živú notečku vám nabídneme část programu ze Slováckého roku. Cimbálová muzika Friška představí každou písničkou jeden ze stěžejního programu Slováckého roku. Ve středu 31. července tak na našich vlnách vystoupí i legendy kyjovského folkloru – Vašek Horák nebo Jura Petrů.

Jiří Petrů s moderátorem Jiřím Kokmotosem

Díky Českému rozhlasu Brno tak budete moci dva týdny před zahájením Slováckého roku okusit atmosféru této akce – to jsou tisíce účinkujících, kteří se během čtyř festivalových dnů představí ve více než třech desítkách pořadů. Průvod čítající 3 000 krojovaných ze všech obcí regionu rozzáří kyjovské náměstí pestrými barvami bohatě zdobených krojů. Lidový jarmark ukáže fortel českých a moravských řemeslníků a letní vzduch se rozvoní tradičními dobrotami, vínem i domácí pálenkou.

autor: Jiří Kokmotos

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.