Více stromů, méně výkopů. Brno chce v ulicích povinně stavět podzemní tunýlky na kabely

Brno se zavázalo k novému přístupu při rekonstrukci ulic. Do podzemí budou městské firmy zavádět speciální tunýlky na vedení elektrických nebo optických kabelů. V nich mají být všechny tyto sítě sdružené, podobně jako ve velkých kolektorech. Na povrchu se to projeví tak, že v ulicích bude možné sázet víc stromů a dlažbu nebude nutné rozkopávat při každé menší opravě.

„Hustota toho vedení pod zemí je obrovská, to je pro lidi úplně nepředstavitelné. Máte tam různé druhy sítí, u některých máte několik vedení vedle sebe,“ ukazuje na džungli trubek a sítí skrytých pod asfaltem a dlažbou u jedné z brněnských ulic Michal Marciniszyn, předseda představenstva Technických sítí Brno z Pirátské strany.

„Technické sítě vlastní kolektory pod spodní částí centra města. Zhruba od náměstí Svobody na jih. Tam vidíte výkopy velmi málo, protože jediné vedení, které se vede mimo, je plyn. Nicméně na sever od toho a v celém zbytku Brna kolektory prakticky nemáme,“ dodává Marciniszyn.

Rekonstrukce kanalizace v České ulici v centru Brna

Kde kolektory nejsou, tam je nutné ulice rozkopávat i při každé drobnější opravě. Tu je potřeba vyměnit lampu, tu zase do domu přitáhnout kabel od internetu. Všechny tyto optické a elektrické kabely mají nově vést sdruženě jakýmsi „minikolektorem“, plastovým podzemním tunýlkem s až padesátiletou životností.

Standard pro budování komunikační infrastruktury

„My jsme vlastníkem veřejného osvětlení. A ke každé lampě musí vést kabel s elektřinou. Takže bychom pak byli bezvýkopově schopní vyměňovat kabely nebo táhnout nové optické vedení pro internet do domů. A kdyby to nešlo bez výkopu, tak opravdu jen s malými lokálními výkopy,“ poukazuje Marciniszyn na to, v čem vidí hlavní výhodu nového schváleného standardu při rekonstrukci nebo stavbě nových ulic.

Městské firmy mají nově nařízeno, že rekonstrukce musí připravovat už s těmito kabelovody. Soukromé firmy, zpravidla telekomunikační, si pak budou moct místo pro svůj kabel v tunýlku pronajmout. „Za nějakou výhodnější cenu, tak abychom k tomu ty soukromé firmy motivovali,“ doplňuje Marciniszyn.

Internet do domu

Takovou možnost vítá třeba společnosti Netbox, která poskytuje internetové připojení. „Protože už by nemuselo docházet k tomu, že když se v ulici provede nový povrch a dlažba, tak v tu chvíli vzniká i záruka na tu dlažbu a jakýkoliv počin v té ulici je velmi problematický, skoro nemožný. Ve chvíli, kdy tam takový kabelovod bude udělaný, tak je to dobrá věc, aby se tam ty kabely mohly pokládat i následně,“ věří Miroslav Rek, jeden z ředitelů firmy.

„Při výstavbě naší optické sítě pro poskytování internetu dlouhodobě bojujeme s řadou nástrah. Snaha o připojení co největšího počtu domů k naší optické síti je často komplikována množstvím povolovacích procesů, ale i dalšími stavebními specifiky v dané lokalitě. Těmi mohou být třeba historické dlažby, povrchy v záruce, vedení jiných sítí, jako plynovody nebo kanalizace. Proto vítáme jakékoliv zjednodušení procesu pokládání optických kabelů,“ dodává Rek s tím, že jejich společnost si kabelovody pro své potřeby a účely sama zřizuje.

Více stromů do ulic!

Sdružené vedení sítí má mít kromě omezení výkopů a zlepšení přístupu do podzemních rozvodů ještě jednu výhodu. „To, co vidíme pod zemí, má spoustu následků. Když vidíte změť různých kabelů a trubek, tak tam nemůžou růst stromy. Protože každá z těch infrastruktur, která tam vede, má jistá ochranná pásma. Takže když v Brně vidíte místa na stromy, kde stromy nerostou, ale je tam třeba jen trávník, tak je typický problém v tom, že tam kvůli sítím růst nesmí,“ upřesňuje Michal Marciniszyn.

Tím, že se zmenší ochranná pásma sítí, by tak v ulicích mohlo růst víc stromů. A pomůže to i vyřešit častý problém, kdy po rekonstrukci ulice se spoustou stromů jich zbyde jen pár a další už vysadit nejde. „Leckdy se i stávalo, což by nemělo, že se některá vedení vedla i kořenovými prostory stromů, což pak vede k tomu, že vám tam vysázení nového stromu nechce nikdo povolit, protože řekne, že by mu kořeny ty kabely poničily,“ říká Marciniszyn.

Technické sítě Brno počítají taky s tím, že brzy může dojít k velkému rozvoji elektromobility. A tak si firma tímto řešením zároveň připravuje půdu pro snadné umisťování nabíječek na auta s elektrickým pohonem. Bude pak snadnější nabíječky umisťovat třeba ke stožárům veřejného osvětlení.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související