Víc lokálních potravin na talíři. Brno chce zvýšit podíl regionálních surovin ve školních jídelnách
Ovoce a zelenina od jihomoravských pěstitelů i maso z místních chovů má mít častější zastoupení v brněnských školních jídelnách. Usiluje o to magistrát.
Školní jídelny teď používají asi 40 % surovin od regionálních dodavatelů. Z nich vaří pro děti i seniory. Třeba v kuchyni u školy na náměstí Svornosti v Žabovřeskách.
„Udělali jsme 264 kilo bramborové kaše a 1335 plátků,” vypočítává šéfkuchař školní jídelny Lukáš Sattler a zapíná míchačku s kaší – je z brambor od lokálního dodavatele.
Podle ředitelky školní jídelny Marty Mandincové to jde snadněji třeba v létě a na podzim: „Začíná sezóna kořenové zeleniny, to nám dodává z pole zemědělec. Tím, že je prvovýrobce, tak jsme ještě na nižší úrovni, než kdybychom nakupovali dovozovou.”
Brno chce zavádění lokálních potravin do školních jídelen podporovat. Rozeslali proto například jídelnám seznamy místních dodavatelů, od kterých budou moct suroviny objednávat.
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Podnikatel Fischer podezřelý v Chorvatsku z vraždy společníka chce po zmizelém miliony
-
Ruský soud vyměřil osm let za mřížemi opoziční novinářce Kurbangalejevové. Česko ji nehodlá vydat
-
Rozumek: Austrálie rozdává první klimatická víza. Environmentální migrace bude problém i pro Evropu
-
‚Zabila ho střepina přímo do srdce.‘ Gaza se vzpamatovává ze zničení kostela Izraelci