Vezmeme vás mezi stará auta. Veteran car muzeum v Kuksu na Trutnovsku chystá nejedno překvapení

14. duben 2021 09:14

Veteran car muzeum v Kuksu na Trutnovsku finišuje s přípravami na turistickou sezonu. Řemeslníci dokončují venkovní fasádu na budově, změny se připravují i v expozici. Návštěvníci se navíc mohou těšit i na motoristické novinky. 

„Z průčelí už máme fasádu kompletně hotovou, teď ještě doděláváme prostory nad vstupem do muzea. Věřím tomu, že se to všechno během týdne podaří dokončit," říká Dušan Erlebach, majitel Veteran car muzea v Kuksu.

Čtěte také

Přípravy na novou turistickou sezónu jsou v plném proudu. Jak to vypadá uvnitř?
„Půjdeme se podívat. Také jsem tam něco udělali."

Uvnitř je cítit barva.
„Pro letošní rok upravujeme vnitřní prostory. Děláme takzvané vyvýšené pódium, kde budou motocykly. Teď se tam dodělává zábradlí a další bezpečnostní prvky. A natírá se to."

„Pro návštěvníka tak budou letos trošku víc zajímavé pohledy na expozici z takového horního patra. Takže si bude moci vše prohlédnout i z nadhledu. Právě jsme dodělávali motocykl ČZ 175 z roku 1969. To je letošní novinka. Loni to byla Praga 500 DB z roku 1930. Každý rok se snažíme něco nového ukázat."

Veteran car muzeum v Kuksu na Trutnovsku finišuje s přípravami na turistickou sezonu

„Ale vše je to samozřejmě o financích, protože taková renovace není levná záležitost. Ať už se jedná o motocykl nebo automobil. Jsou za tím léta shánění a v garáži se potom přes zimu tvoří další kousek."

Čtěte také

Všechny stroje jsou zatím ještě ukryté pod plachtami.
„Vyčkáváme na lepší časy. Takže není potřeba, aby byla stroje zaprášené. Všechny mají svoje pyžamka, jak my tomu říkáme. Těšíme se, to snad brzy vše odkryjeme a zase nablýskáme a připravíme pro návštěvníky."

Jak rychle je muzeum schopné vše připravit pro otevření?
„Když se nebudeme bavit o dodělání onoho pódia, která nám zabere ještě týden nebo čtrnáct dní, tak otázka těch pyžámek, to je opravdu otázka jednoho dne. A budeme připraveni."

Historic Car Museum v Kuksu
Rodinné muzeum veteránů se nachází v secesní továrně v samém středu malebné obce Kuks. Pro milovníky historie jsou zde k vidění historická vozidla různých značek, motoristické doplňky, prototyp motocyklu Járy Cimrmana, sbírka fotografických přístrojů, šicích strojů a mnoho dalších zajímavostí.

Veteran car muzeum v Kuksu na Trutnovsku chystá pro letošní sezónu ještě jedno překvapení. Tím má být anglický vůz MG z 60. let minulého století.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související