Vesnicí roku Zlínského kraje je slovácká Komňa

6. červen 2011

Vesnicí roku Zlínského kraje se stala slovácká Komňa. Kromě Zlaté stuhy pro absolutního vítěze udělila odborná komise ocenění například za ekologii, práci s mládeží a společenský život. Stuhy různých barev získalo několik obcí z celého kraje.

S nejvyšším oceněním je spojena dotace milion korun z pokladny Zlínského kraje. Starosta vítězné obce Komňa Karel Navrátil ještě nezná přesné využití částky: "O využití jsme ještě neuvyžovali. Vítězství je pro nás překvapení. V loňském roce jsme získali cenu za druhé místo. Za získané peníze jsme opravili fasádu na celém školském areálu. Vypadá překrásně. Tentokrát peníze jistě využijeme nějak podobně."

Starosta Komni Karel Navrátil

Titul Vesnice roku má pro tu kterou obec i marketingový význam. Lidé v jejím vedení mohou Zlatou stuhu brát i jako ocenění práce. "Pro mě to znamená hodně. Je to výsledek dvacetileté práce. Nesmírně si toho vážím a chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Mám na mysli všechny naše občany, spolky, děti v základní škole," uvedl starosta obce Komňa Karel Navrátil.

Soutěže se letos zúčastnilo 19 samospráv. Vloni jich bylo 11. Předseda hodnotící komise Vladimír Kráčalík soudí, že se obce neúčastí připravují především o možnost srovnání: " Po soutěži mohou srovnávat v čem mají nedostatky, co by ještě mohli napravit a zlepšit."

Hodnotící komise u přihlášených zkoumala například péči o veřejná prostranství, společenský život, podnikání v obci a další kritéria.

Vesnici roku už zná také Jihomoravský kraj. Nejvyšší ocenění získal Vavřinec na Blanensku.

autor: rv
Spustit audio