Vepřoknedlozelo obíhá ve vesmíru. Planetku s tímto názvem objevili astronomové na Kleti

20. leden 2020

V polovině ledna 2020 uplynulo přesně 20 let od chvíle, kdy astronomové na jihočeské observatoři Kleť objevili planetku s číslem 350509. Ta později dostala trochu úsměvné jméno Vepřoknedlozelo.

Podle astronoma Miloše Tichého to má širší souvislost. „Naše tisící planetka byla pojmenována Boiohaemum, což je keltský název místního území – nejen jižních Čech, ale i Horních Rakous a Bavorska. Tomuto regionu se říká region jablečného štrúdlu, protože všichni máme stejný jablečný štrúdl, a další typické jídlo je vepřoknedlozelo. Planetka tak byla předstupněm k té tisící,“ vysvětluje.

Vepřoknedlozelo byla 999. objevená očíslovaná planetka na Kleti. „Ještě jsem využil té příležitosti, že mezinárodní komise pro pojmenování planetek měla pár let předtím kongres v Praze a k jedné večeři dostali vepřoknedlozelo. Měl jsem tu výhodu, že přesně věděli, co to je,“ usmívá se Miloš Tichý.

Zároveň šlo podle jeho slov o reakci na francouzské kolegy, kteří předtím také jednu objevenou planetku pojmenovali podle typického pokrmu. V tomto případě se jednalo o rybí polévku bujabézu.

Srážka s jiným tělesem? Stoprocentně reálná

Na počátku každého vesmírného objevu je pohled na oblohu velkým dalekohledem. „Uděláme si sérii obrázků. Pak vidíme hvězdy, které stojí na místě, a planetky, které se pohybují. Hledáme to, co se pohybuje,“ nastiňuje Miloš Tichý.

Před objevem planetky Vepřoknedlozelo astronomové na Kleti sledovali těleso nalezené v Americe. „Prohlédli jsme si snímky a na něm byla další dvě tělesa. Změřili jsme je a spočítali, kde se nalézají v té době už známá tělesa. U jednoho jsme přišli na to, že už bylo objeveno před týdnem kolegy v Itálii, ale druhé zatím nikoli,“ vzpomíná Miloš Tichý.

Než však planetka dostala své krásné české jméno, trvalo to 13 let. „Pojmenování je dlouhý proces. Nejprve se musí dobře spočítat dráha, planetka musí pozorována další čtyři roky a musí mít takovou dráhu, abychom ji v příštích deseti letech vůbec neztratili. Potom teprve dostane v celosvětovém katalogu číslo a objevitelská hvězdárna může navrhnout jméno,“ říká Miloš Tichý. Vepřoknedlozelo bylo objeveno 14. ledna 2000, jméno dostalo 23. června 2013.

Čtěte také

Astronomové na observatoři Kleť dosud objevili 1023 číslovaných planetek, řada z nich nese jméno jihočeské obce nebo osobnosti. „Teď už budou přibývat málo. Planetky se hledají přes 200 let, jsou velké americké projekty, takže na něco nového člověk narazí málokdy. Pro nás to ani není důležité, my pomáháme hlavně zpřesňovat dráhu nebezpečných planetek,“ dodává Miloš Tichý.

Srážka Země s jiným vesmírným tělesem je podle něj stoprocentně reálná. „Každou chvilku se s něčím srážíme, obvykle s něčím malým. S něčím větším se srážíme jednou za čas. Poslední velká srážka byla před 65 miliony let, kdy to vyhubilo veleještěry, ale díky tomu se rozvinuli savci a jsme tady následně i my lidé,“ připomíná.

„A jelikož jsme o trochu chytřejší než ti veleještěři, snažíme se s tím něco dělat. Sledujeme sluneční soustavu, hledáme nové nebezpečné planetky, přepočítáváme jejich dráhy na sto let dopředu, aby se případně dalo reagovat a abychom jako lidstvo přežili,“ uzavírá.

Spustit audio

Související