Věnec v Miroslavi sice přišel o rekord, místní jsou na něj i přesto hrdí

29. listopad 2017

Nazdobený vánoční strom najdete v těchto dnech na mnoha náměstích i návsích v kraji. Obří adventní věnec je mnohem větší zvláštností. V Miroslavi jej zdobí už sedmnáct let.

Náměstí Svobody v Miroslavi na Znojemsku od pondělního večera zdobí vánoční světelná výzdoba. Kromě tradičního stromku tady už od roku 2000 zdobí a rozsvěcují také obří adventní věnec.

Má průměr sedm metrů., stojí na čtyřmetrových sloupech a jeho čtyři svíce jsou každá metr vysoká. Slavnost rozsvěcování výzdoby každoročně sledují stovky lidí.

„Je hezké, že se našli lidé, kteří adventní věnec nachystali a každoročně se o něj starají. Není umění nachystat něco jednou, ale udržet takovou hezkou tradici při životě,“ konstatuje farář ze sousedních Hostěradic Josef Dvořák.

Dlouhých deset let byl miroslavský věnec oficiálně největším adventním věncem v České republice. O toto prvenství však před sedmi lety přišel.

Miroslavské náměstí každý rok zdobí obří adventní věnec.

„Náš věnec byl deset let největší v ČR, potom postavili větší v blízkých Vémyslicích, ale to prvenství nám nikdo nevezme. A byla to inspirace pro okolní města a obce a určitě to přispělo ke krásné výzdobě v obcích v České republice,“ myslí si místostarosta Miroslavi Roman Volf z ČSSD´, který je jedním z těch, kdo tradici pomáhají udržovat.

Pro místní se nazdobený adventní věnec, jehož první svíce se podle křesťanských tradic rozsvítí teprve v první adventní neděli, nedílnou součástí vánoční výzdoby.

„Byla jsem snad na všech rozsvěcováních. S kočárkem, když byly děti malé, potom když tu vystupovaly. Ráda se sem vracím,“ poznamenala s úsměvem Jana Kadlecová.

Radnice se každý rok snaží advent na náměstí nějak oživit. Jeho součástí je betlém i pravidelná vystoupení, letos přibyla i nová výzdoba.

autor: gaj
Spustit audio