Velké kácení na Pálavě. Na desítkách míst likvidují náletové dřeviny

Správa CHKO Pálava redukuje náletové dřeviny. Unikátně na čtyřiatřiceti lokalitách.

Klid v lesích a na loukách na Pálavě bude v následujících pěti letech častěji rušit zvuk motorových pil. Díky evropským dotacím se mohla Správa chráněné krajinné oblasti pustit do komplexního kácení náletových dřevin.

Celkem na více jak třiceti místech. Dělníci s pracemi začali v přírodní památce Na cvičišti u Mikulova.

„Cílem je zbavit se hlavně šípku, hlohu trnky, některých dalších dřevin. Ale rozhodně tady nejde o nějakou úplnou likvidaci náletu nebo dřevin jako takových,“ popisuje vedoucí správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Z bývalého vojenského cvičiště u Mikulova zmizí až 70 procent náletových dřevin. Zbavit se veškerého porostu ovšem podle Kmeta není žádoucí. Útočiště v nich totiž mají některé chráněné druhy živočichů, jako je třeba vzácný motýl bourovec trnkový.

„Ponecháváme tady duby. V této lokalitě duby zimní. Toto je dub kolem dvanácti, patnácti let, tady je nějaký čtyř, pětiletý doubek. To jsou cílové dřeviny, které by na téhle lokalitě měly zůstat. Stejně tak tu zůstanou tyhle menší hlohy,“ ukazuje.

O likvidaci nežádoucích náletových dřevin se tady stará asi čtveřice mužů. Jedním z nich je i Jan Salajka, který obsluhuje stroj na skládání dřeva.

„Je třeba vyklidit náletové rostliny, dát je na hromadu, aby se z toho mohla udělat biomasa, která půjde do elektrárny do Hodonína,“ popisuje.

Kromě Pálavy budou dělníci pracovat taky v Národní přírodní rezervaci Větrníky na Vyškovsku.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio