Velká brněnská výluka trvá měsíc, železničáři přidávají na provizorní zastávku přístřešky

4. červenec 2017

Velká vlaková výluka v Brně trvá první měsíc. Zasáhla více než dvě třetiny spojů v Brně. Největší kritika se snáší na stav stanice Brno-dolní nádraží. Tam provizorně jezdí expresy a mezinárodní vlaky.

Železničáři dnes na dolním nádraží dokončili třetí provizorní přístřešek. Od zahájení výluky tam už dodali další lavičky, ale i automaty na občerstvení a možnost napustit si pitnou vodu.

Dolní nádraží sloužilo dosud jen nákladním vlakům. Provizorní jsou proto i nástupiště. Jsou nižší, takže cestující překonávají větší výšku při nástupu do vagónu. A taky jsou kratší. Na délku mají jen 200 metrů.


Výluka zasáhla i tramvaje
Brněnský dopravní podnik a radnice využívají menšího provozu na hlavním nádraží a opravují tramvajová nástupiště před budovou. Některé tramvaje proto dočasně zastavují před budovou hlavní pošty.

Nejdelší vlaky se k nim nevejdou celé a poslední vagon nebo vagony stojí až za jejich koncem.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové mají vlakové čety za úkol zastavit vlak tak, aby za každých okolností šlo komfortně vystoupit z předních vagonů. „Četa směřuje cestující z posledního vozu či vozů do předních, kde bezpečně mohou vystoupit na nástupiště. Do pole skutečně nikdo nevystupuje, pokud respektuje pokyny personálu vlaku,“ uvedla Šubová.

Tato komplikace se týká několika vlaků denně - většinou mezistátních expresů, které mají víc než osm vozů a jsou tím pádem delší než 200 metrů. Paradoxně u některých vlaků takto mimo nástupiště stojí i vagóny první třídy.

Opravovaný most už je rozebraný až ke klenbě viaduktu
Hlavním důvodem rozsáhlé výluky je oprava viaduktu, po kterém jezdí vlaky z hlavního nádraží severním směrem. Dělníci odstranili elektrické vedení, koleje i vrstvy štěrku. Dostali se tak až k původním víc než stoletým kamenným obloukům viaduktu, které teď zajišťují a položí na ně novou izolaci.

Rekonstrukce a taky všechny výluky jsou v Brně naplánované do poloviny září.

autoři: Miloš Šenkýř , jel
Spustit audio