Velká Británie má novou nejvyšší horu. Od Londýna je vzdálená skoro 16 tisíc kilometrů

11. prosinec 2017

Hora, kterou Britové považují za vůbec nejvyšší na svém území, se jmenuje Mount Hope a podle nových měření ční do výše 3 239 metrů nad mořem. To, zda ji skutečně lze považovat za nejvyšší horu Velké Británie, je ale otázka. Leží totiž tisíce kilometrů od Británie, v Antarktidě.

Místo, které Britové považují za své území už od roku 1917 bylo součástí několika sporů. Kromě Velké Británie si jej totiž nárokovala třeba také Argentina nebo Chile. Na další části Antarktidy pak vzneslo nárok třeba Norsko, Francie, Austrálie a Nový Zéland. Také proto byla v roce 1959 podepsána takzvaná Antarktická dohoda, která na tomto mrazivém kontinentu zakazuje jakékoli vojenské aktivity.


Antarktická dohoda zakazuje na území Antarktidy také těžbu nebo ukládání odpadu. Neomezuje ale průzkum a vědeckou činnost.

Nové měření, které bylo prováděno pro vytvoření přesného topografického modelu, odhalilo, že hora Mount Hope je o celých 400 metrů vyšší, než se původně myslelo. V uvozovkách tak přerostla původní nejvyšší horu na britském území, Mount Jackson. Podle Petera Fretwella, který je členem výzkumného týmu, by nové přeměření hory mělo být velice přesné; s maximální odchylkou pěti metrů.

Přesnější data jsou potřeba hlavně kvůli dopravě. Na Antarktidu se totiž všechno přepravuje vzduchem, a proto je pro piloty důležité vědět s jistotou, do jaké výšky vrcholy kontinentu sahají. V minulosti totiž možná právě kvůli nepřesným mapám došlo k několika leteckým nehodám.

autor: onh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.