Vědci z Mendelovy univerzity bojují proti přemnoženým mouchám. Zkouší na ně parazitické vosičky

2. červenec 2019

Vědci z Mendelovy univerzity hledají způsob, jak v létě nejlépe bojovat proti přemnoženým mouchám. Ve spolupráci se zemědělci zkouší hmyz likvidovat pomocí takzvaných parazitických vosiček.

Mouchy přenášejí různé nemoci a často dokážou lidem svou přítomností znepříjemnit život. Na venkově to bývá nejčastěji v okolí zemědělských podniků. A právě tam se vědci z Mendelovy univerzity v Brně rozhodli mouchy likvidovat. Jejich biologickou metodu, která pracuje s takzvanými parazitickými vosičkami, už využívají například zemědělci v Čikově na Třebíčsku.

Daniel Falta z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity

„Moucha naklade vajíčka, z vajíček se vyvinou larvy, které se zakuklí a v tuhle chvíli přichází parazitická vosička, což je takový mraveneček s křídly o velikosti 2 milimetrů. Vosička do kukly naklade svoje vlastní vajíčka, tím kuklu zlikviduje, nevylíhne se dospělec a máte po starostech,“ popisuje biologickou metodu likvidace Daniel Falta z Agronomické fakulty.

Šetrné odstranění si pochvaluje například zootechnička Jitka Havelková ze zemědělského podniku v Čikově na Třebíčsku. „Nepoužívám žádnou chemickou ochranu, protože se mi to u těch telat nelíbí, když se tady mají stříkat jedy. Takže ty vosičky jsou přijatelnější.“

Největší množství much se bude líhnout v následujících dvou týdnech. V Čikově se ale jejich přemnožení nebojí.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio