Ve zlínské nemocnici se objevila salmonelóza. Nakaženo je dvacet devět lidí

17. březen 2019 13:20

Mluvčí nemocnice Egon Havrlant dnes ČTK řekl, že nemocnice okamžitě zavedla zvýšený hygienický režim, dekontaminovala se také nemocniční kuchyně před zahájením dnešní přípravy jídel.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se objevila salmonelóza.

"Od pátku jsme zaznamenali zažívací potíže u 17 žen hospitalizovaných na gynekologicko-porodnickém oddělení, dvou pacientů urologie a čtyř pacientů dětského oddělení. Stejné potíže se v pátek projevily také u čtyř našich zaměstnanců, kteří zůstali doma, během soboty přibyli ještě další dva," uvedl Havrlant.

Pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. "Personál i všichni pacienti na dotčených odděleních byli poučeni o nutnosti dodržovat hygienická opatření," uvedl mluvčí.

Zdroj nákazy podle něj není známý, podle krajské hygieny šlo pravděpodobně o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek na oběd. Hygienici také odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu. "Zároveň byla nařízena na základě principu předběžné opatrnosti likvidace zmražených kuřecích stehen, ze kterých byl připraven čtvrteční pokrm," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková. Hygienici nařídili i sanitaci a dezinfekci kuchyně a skladových prostor.

Nemocnice postižené pacienty léčí standardně podáváním infuzí. "U závažnějšího průběhu onemocnění nasazujeme antibiotickou léčbu. Věříme, že příznaky u pacientů postupně během několika dnů odezní a jejich zdravotní stav se vrátí do normálu," uvedl Havrlant.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související