Ve Zlíně začíná svátek dětské kinematografie. Letos poprvé s festivalovým zámkem

Zlín je ode dneška opět světovým centrem dětského filmu. Už po čtyřiapadesáté se tam sjíždějí herci, režiséři a producenti na tradičním Zlín Film Festivalu. A samozřejmě také děti. Pro ně i jejich rodiče pořadatelé připravili stovky filmů, soutěže, výstavy a spoustu další zábavy.

Jednou z novinek letošního ročníku bude festivalový zámek, království pro nejmenší návštěvníky. Podrobnosti přibližuje marketingová ředitelka Barbora Szolonyová:

„Bude tam velká herna, relax zóna i spousta tvořivých dílniček, také různé workshopy pro dospělé – maminky i tatínky. Budou tam navíc trampolíny, skákací hrady, koloběžky, malování na zeď; všechno to, co děti mají rády.“

Festivalový zámek vyroste přímo v centru města. Plné budou už tradičně kinosály multiplexu Zlaté jablko i Velké kino. Tam dnes vše začíná.

55 zemí, 10 světových premiér

Podle programové ředitelky Markéty Pášmové museli organizátoři vybírat z rekordních, více než tří tisíc přihlášek:

„Největší zájem byl ze strany studentských tvůrců a animátorů. Počtem filmů, který se ustálil na čísle 365, jsme se snažili poptávce vyjít trochu vstříc a zařadili jsme o něco více animovaných i studentských filmů.“

Úvodní brazilský snímek začnou promítat už v deset hodin. Jmenuje se Taina a Amazonská legenda. Organizátorům se dokonce podařilo přivézt hlavní představitelku, malou indiánskou holčičku, která před natáčením filmu vůbec netušila, že něco takového existuje.

Tradičně se na festivalu představuje i uceleně jedna národní kinematografie. Letos je to polská.

„Kohokoli uvědomím, že budeme mít polskou kinematografii, tak si řekne: bude Lolek a Bolek. Takže ano, samozřejmě představíme Bolka a Lolka. A třeba spousta lidí neví, že slavný Lovec Pampalini je polský, takže i ten tu bude,“ říká Jaroslava Hynštová z programového oddělení.

Letos festival obeslalo 55 zemí a diváci zhlédnou deset světových premiér. Filmy i doprovodné programy oživí Zlín do 5. června.

autor: rv
Spustit audio