Ve Vsetíně, Kroměříži i Hradišti se narodilo víc dětí, pokles je ve Zlíně. Vedou Elišky a Jakubové

2. leden 2019

Ve třech ze čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji se loni narodilo více dětí než v roce 2017.

Větší porodnost evidují nemocnice v Uherském Hradišti, Kroměříži i Vsetíně, kde bylo dokonce nejvíce porodů za posledních 20 let. O tři desítky méně dětí než předloni se v loňském roce narodilo v porodnici ve Zlíně, bylo jich 2401.

Ve Vsetínské nemocnici se loni narodilo 901 dětí, z toho 464 chlapců a 437 děvčat. "Porodnice vytvořila rekord ve své novodobé historii, s počtem 895 porodů se jedná o nejvíce porodů v posledních dvaceti letech. Doposud byl rekordním rokem rok 2017, kdy bylo porodů 879," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se loni narodilo 2401 dětí, z toho 1212 chlapců a 1189 děvčat, bylo 61 dvojčat. O rok dříve se tam narodilo 2438 dětí. "Pokud se jedná o jména, nejčastěji rodiče dávali jména Jakub, Vojtěch a Jan, u děvčátek to byla Anna, Ema a Eliška. Nejvíce dětí se narodilo v březnu, a to 232," uvedla Lipovská.

V Uherskohradišťské nemocnici loni přišlo na svět 1331 dětí, což je o 14 více než v roce předchozím.

"Nejvíce porodů připadlo v loňském roce na červenec, nejslabším měsícem byl z tohoto pohledu leden. Nejpopulárnějším dívčím jménem byla loni Eliška, mezi chlapeckými jmény byl nejoblíbenější Jakub. Mezi netradičními jmény nechyběli Bryan, Zoey, Andi, Ellijah nebo Ayla," řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Kroměřížská porodnice eviduje 694 loni narozených dětí, o 33 více než v předchozím roce. Mezi netradičními jmény se objevila Lola, Eddie, Lujza či Thea.

zdroj: ČTK

Související