Ve Všetatech na Mělnicku byl otevřen památník Jana Palacha

9. říjen 2019 15:00

Památník se skládá z nové budovy s multimediální expozicí a domu, kde Jan Palach trávil dětství. Připomíná jeho život a sebeobětování i širší historické souvislosti jeho činu. Architekti nechali památník symbolicky protknout hranolem jako znázornění zla. Původně měl být otevřen přesně v den 51. výročí okupace Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy. Dokončení ale zdržely mimo jiné dodávky specifických dílů pro expozici.

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se upálil v roce 1969 na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Rodný dům byl předělán, prochází jím takzvaná hrana zla, která se symbolicky zastavuje o stůl, jenž je poctou Palachově rodině. Hranu tvoří velký kovový hranol. Okna budovy jsou zatemněná, ven lze nahlédnout jen malými špehýrkami, symbolizují oddělení rodiny od společnosti. "Je tam torzo schodů, které vedly k pokoji Jana Palacha," řekla spoluautorka památníku, architektka Pavla Melková.

V druhé, nově postavěné části památníku, jsou autentické předměty, které měl s sebou Jan Palach 16. ledna na Václavském náměstí v Praze ve chvíli, kdy se zapálil. Jsou zde i multimediální obrazovky s historickými fakty a souvislostmi. Promítat se zde bude i dokument, který připravila dokumentaristka Olga Sommerová.

V expozici je také posmrtná maska Jana Palacha vytvořená sochařem Olbramem Zoubkem a jím vytvořená socha zvaná Jan. Každý návštěvník také projde pod vlajkou, kterou bylo tělo Jana Palacha po smrti přikryté.

Památník bude pro veřejnost otevřený šest dnů v týdnu (kromě pondělí) a vstup je zdarma.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio