Ve věku 106 let zemřel primáš a zakladatel Hradišťanu František Hamada

22. červenec 2020 17:15

K folkloru poprvé přičichl za první republiky. Po válce, kdy ho věznilo gestapo, byl jedním ze zakladatelů slavného Hradišťanu. František Hamada zemřel ve věku 106 let.

Jeho úmrtí potvrdil jeden z jeho přátel, fotograf a publicista Miroslav Potyka. Podle něj odešla jedna z nejvýznamnějších postav slováckého folkloru.

"František Hamada, primáš z Uherského Hradiště a krásný člověk, dnes ráno odešel v neuvěřitelném věku 106 let. Byl absolutním světovým rekordmanem, protože aktivně hrál do těch 106! Františku, děkuju za ty mnohé silné chvíle, které jsem mohl s Tebou prožít," napsal na Facebooku režisér Břetislav Rychlík.

Poslední rozloučení s Františkem Hamadou se uskuteční v pátek na mařatickém hřbitově v Uherském Hradišti.

Stál u zrození Hradišťanu

První housle dostal Hamada již v jedenácti letech. Po maturitě na obchodní akademii hrál v různých hudebních seskupeních, hudbou doprovázel i němé filmy.

Po skončení vojenské služby se v roce 1938 začal zajímat o folklor. Učil se zejména od primášů Slováckého krúžku v Uherském Hradišti Františka Němce a Jaroslava Lakosila a zkoušel s Františkem Vyhlídem. Později se stal primášem cimbálovky krúžku.

Čtěte také

"V roce 1940 jsem byl zatčen gestapem a až do roku 1945 byla moje muzikantská činnost přerušena. Po osvobození se našim druhým domovem stala Slovácká búda, tady se tvořily základy Hradišťanu," vzpomínal Hamada. „Folklor je jediná zábava, která mě drží při životě,“ dodával.

V roce 1981 založil společně s kamarády spolek Hudci Pondělníci. „Už hrajeme třicet roků,“ připomínal ještě nedávno primáš. „Mě neustále sprdává, i když su druhý nejstarší,“ reagoval na to další z členů kapely Jan Vančura.

Ve věku 106 patřil František Hamada mezi nejstarší muže v České republice.

Jura Pavlica a František Hamada
Jura Pavlica přeje Františku Hamadovi ke 104 narozeninám
František Hamada hraje se svými přáteli.
Spustit audio

Související