Ve správný čas na správném místě. Monika Pecinová získala ocenění hejtmana Jihomoravského kraje za záchranu života

Ocenění za záchranu života dnes dostala na Krajském úřadě učitelka Monika Pecinová z Brna. Pomohla mladému muži, kterému se při sportování zastavilo srdce. Zdravotnice ho oživovala, dokud na odlehlé místo poblíž Vsetína nedorazili záchranáři.

„Jely jsme autem s kamarádkami po nepříliš frekventované silnici a všimly si člověka, který ležel uprostřed cesty. Tak jsme přirozeně povyskakovaly z auta,“ vzpomíná učitelka Vyšší odborné školy zdravotnické Brno Monika Pecinová na událost, která se stala letos v červnu.

„Zjistily jsme, že je potřeba zahájit resuscitaci. Holky zavolaly sanitku a resuscitovaly jsme do té doby, než přijela sanitka. Naštěstí jsme věděly, co a jak máme dělat. A také jsme byly v kontaktu s dispečerkou,“ pokračuje Pecinová.

Teprve po odjezdu sanitky vstala Pecinová z kamenité cesty, na které klečela a zjistila, že má kolena odřená do krve. Ale adrenalin byl v tu chvíli silnější. Nejdřív to vypadalo, že bude mít mladík trvalé následky a nikdy se z kómatu neprobere. „Z umělého spánku se probudil, ovšem prognóza byla taková, že bude mít poškození mozku.“ Tento scénář ale naštěstí nenastal.

„Jak záchranáři, tak lékaři v nemocnici mamince mladíka řekli, že kdyby resuscitace na místě neproběhla tak profesionálním způsobem, už by nic nenadělali,“ shrnuje zásah ředitel zdravotnické školy Petr Hruška.

Monika Pecinová ale skromně říká, že je pro ni ocenění spíš symbolem. Je hlavně ráda, že všechno dobře dopadlo.

autor: Alena Hesová
Spustit audio