Ve slovenské obci Čirč vedle sebe příkladně žijí Slováci i Romové. Vzájemně si pomáhají

22. září 2020

Slovenská obec Čirč je důkazem toho, že když je snaha, jsou i výsledky. Obci se již v minulosti povedlo vyřešit vleklé problémy s pozemky, na kterých stojí romská osada. Před dvěma lety se tu podařilo založit sociální podnik. Ne kvůli tomu, aby byl ziskový, ale proto, aby práci získali lidé, kteří si myslí, že ji již nenajdou. Většinu zaměstnanců tvoří právě Romové.

Obecní sociální podnik významným způsobem přispívá k soudržnosti obyvatel a k rozvoji obce. Podporuje ekonomickou aktivitu lidí a zvyšuje jejich životní úroveň. Starosta obce Čirč Michal Didík:

„V sociálním podniku zaměstnáváme zdravotně znevýhodněné i dlouhodobě nezaměstnané. Zaměřili jsme se na ně cíleně, věděl jsem, že to jsou šikovní lidé.“

Pokud v podniku ze začátku pracovalo 13 mužů, dnes jich už je 30:

„Jsou u nás na trvalý pracovní poměr. Pracují osm hodin, mají nárok na dovolenou, stravenky. Máme tu zedníka, tesaře, instalatéra, elektrikáře, atd. Zkrátka vše, co je potřebné na stavbě. Chybí už jen klempíř, to jediné řešíme subdodávkou.“

Sociální podnik se zaměřuje na stavební práce. Má za sebou kompletní rekonstrukci hasičské zbrojnice, zateplení fotbalového stadionu, vnější úpravu vodojemu, realizaci parku, rekonstrukci a přístavbu mateřské školy či výstavbu komunitního centra a rekonstrukce nájemních bytů. A co na to samotní zaměstnanci?

„Co ještě neumíme, snažíme se doučit. Je nám tu dobře – jsme doma, nemusíme nikam dojíždět.“

„Pomáháme si navzájem.“

„Pracoval jsem v zahraničí, ale chtěl bych se už usadit doma.“

„Sehnat práci je problém. Tady jsem doma, mám to blízko.“

Z evropských fondů opravili rusínskou roubenku z roku 1920. Má sloužit jako památeční místo. Učitelka mateřské školy v Čirči Mária Varcholová:

„U nás na vesnici si navzájem pomáháme. Je to perfektní parta chlapů, kterým žádná práce není cizí.“

V Čirči spolu etnika dobře vycházejí

Obec Čirč je ukázková právě proto, že se starosta a jeho lidé nevzdali a nezůstali u toho, že je romská otázka neřešitelná. V obci příkladně žijí tři etnika – Slováci, Rusíni a Romové. Více starosta Michal Didík:

„Naši Romové pracují rádi. Každý měsíc je pravidelná výplata. Mají velmi dobrý kolektiv a mezi majoritou a Romy jsou dobré vztahy. Jsme na to zvyklí už z dřívějška. Romští a neromští chlapci tu spolu hrají fotbal, rádi bychom tu zřídili městskou plovárnu. I to by měla realizovat místní firma.“

V obci žije zhruba 1300 obyvatel. Romové tvoří zhruba čtvrtinu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.