Ve skalním obydlí ve Lhotce u Mělníka se bydlelo ještě v 80. letech minulého století

30. duben 2014

Pískovcové skály na Kokořínsku ve Středočeském kraji zná každý milovník turistiky. Pro naše předky ale pískovcové skály někdy znamenaly i adresu „trvalého bydliště". Lidé, kteří měli hluboko do kapsy, často řešili své bydlení svérázným způsobem. Své příbytky si hloubili ve skalách, s okénky a dveřmi jako do kteréhokoli jiného domu.

V této oblasti je najdete na mnoha místech. Pokud byla skála na slunečném místě, stálo za to do pískovce vytesat nejen byt, ale celé hospodářství - pak už stačilo jenom trochu přitápět - jako třeba ve Lhotce u Mělníka.

Skalní obydlí ve Lhotce má dodnes popisné číslo 1 a posledním stálým obyvatelem byla paní Marie Holubová, která tu žila až do roku 1982 a dožila se 78 let. Najdete tu nejen prostornou světnici, která je zařízená jako v jakémkoliv jiném domě – u stěny jsou klasická kachlová kamna, které obydlí dodávají typický venkovský charakter, pec nebo kredenc vytesaná do pískovce.

Přímo vedle světnice je chlév, který byl se světnicí propojen malým okénkem. To proto, aby měla hospodyně snadné krmení hospodářských zvířat a měla zároveň přehled, co se ve chlévě děje. A také okénko tak trochu světnici vytápělo, protože – jak známo – od dobytka jde teplo.

Interiér skalního obydlí Lhotka

Raritou je také to, že celé obydlí bylo vybaveno původním interiérovým zařízením, které si tu můžete prohlédnout ještě dnes.

Pískovcová oblast se nerozkládá pouze na Mělnicku, ale přesahuje i do okresu Česká Lípa a do oblasti Českého ráje. Skalní byt najdete ale také například v pískovcové skále u hradu Kost. Největší koncentrace skalních obydlí je ale každopádně na Kokořínsku ve středních Čechách.

Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je otevřeno pro veřejnost od 2. května až do 30. září vždy o víkendech a svátcích od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin.

Spustit audio