Vbočený palec mohou moderní léčebné postupy velmi brzy zlepšit a ulevit tak pacientům od bolesti

4. duben 2019
Dopolední host

Mýty a pověry spojené se vznikem a léčbou vbočeného palce, tzv. hallux valgus, nám osvětlil a vyvrátil ortoped a podiatr doc. MUDr. Rastislav Hromádka z Ortopedické kliniky 1. LF UK a FN Motol a z kliniky Canadian Medical. ​

Vbočený palec, neboli hallux valgus, je geneticky podmíněná vada. Jde o velmi bolestivou záležitost, kdy dochází k deformitě palce s následnou změnou jeho osy. Postupně se snižuje hybnost palce, objevuje se výrazná boule, velké bolesti a neléčená vada vede až k artróze.  

U pacientů s touto vadou záleží na způsobu života, jejich hmotnosti, na péči o nohy a hlavně na vhodném obutí. Podle toho, jak tyto faktory působí, dochází dříve či později k výraznému zhoršení stavu.

„Byla prokázána výrazná souvislost vzniku halluxu s obutím“, vysvětluje doc. Hromádka. Vbočený palec začal hodně trápit národy, které nově začaly nosit moderní boty až v posledních letech. Většinu pacientů, které na hallux léčíme, tvoří ženy, nosící sice elegantní, ale zdravotně velmi nevhodné boty,“ dodává.  

Ortoped a podiatr doc. MUDr. Rastislav Hromádka

S léčbou vbočeného palce se pojí řada mýtů. Patří mezi ně například to, že pomáhají ortopedické vložky. To ale pravda není. Při problémech s halluxem totiž dochází k přetěžování dalších částí nohy a tím k jejich bolesti. Od té sice mohou vložky do bot trochu ulevit, ale vlastní vadu nevyléčí.

Při problémech s vbočeným palcem je nejlepší zajít k praktickému lékaři, nebo rovnou k ortopedovi. Ten na základě vyšetření a rentgenových snímků doporučí vhodnou léčbu. Její součástí může být i operace, která je také spojena s různými pověrami. Má prý být velmi bolestivá a často neúspěšná. Pravda je však jiná. Současné moderní ortopedické postupy, na rozdíl oproti těm dříve používaným, spočívají v chirurgické úpravě osy palce a následném použití šroubu. Recidiva tak téměř neexistuje a rekonvalescence trvá v průměru pouze kolem šesti týdnů.

Více o prevenci vbočeného palce, jeho léčbě, operaci i rekonvalescenci si můžete poslechnout v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio