Vážná hudba rozezní ještě čtyři nádraží v Olomouckém kraji

6. květen 2016

Tři české hudebnice se rozhodly zpříjemnit lidem cestování. Ve vybraných vlakových stanicích proto chystají v rámci projektu Zpívající nádraží sérii netradičních koncertů. První se uskutečnil ve čtvrtek v podvečer v hale přerovského nádraží.

Historická budova přerovského vlakového nádraží se proměnilo v koncertní sál. Trio hudebnic si nástroje rozložilo přímo uprostřed nádražní haly a hrálo melodie z Dvořákovy Rusalky nebo Debussyho Plavovlásku v úpravě pro hoboj, harfu a zpěv.

„I když jsme pod sebe dali koberce, abychom ten zvuk trošičku ztišili, úžasně se to rozléhá. Akustika je k nám shovívavá,“ pochvalovala si harfistka Anastázie Tomečková.

Celý projekt vzešel z myšlenky sopranistky Jany Šelle, jež tak chce upozornit na život, který se v nádražních budovách odehrává.

„Místnost najednou dostane úplně jinou atmosféru a přenese člověka do úplně jiného času a naladění. To mi přijde jako kouzlo vznešenosti v každodennosti. A to bych chtěla dopřát lidem, kteří cestují,“ říká harfenistka.

Ingrid Zahrajová navzdory svému příjmení patřila jen k posluchačům netradičního nádražního koncertu v Přerově:

„Je to zpříjemnění té chvíle odpočinku. Lidé se na chvíli zastaví a zapřemýšlejí nad různými hodnotami,“ uvažuje.

Projekt Zpívající nádraží představí během května a června postupně pět unikátních nádražních budov v Olomouckém kraji. Další koncerty se uskuteční v Šumperku, Olomouci, Zábřehu a Prostějově.

autor: kra
Spustit audio