Vavrečkova vila ve Zlíně, kde trávil část dětství i Václav Havel, získala nový lesk. Zveme vás k prohlídce

17. prosinec 2021

Zlínská vila Hugo Vavrečky, dědečka Václava Havla prošla rekonstrukcí. Do původního stavu z roku 1941 ji vrátil architekt Josef Pleskot.

18. prosince 2021 si v den jeho úmrtí před deseti lety připomínáme osobnost prvního českého prezidenta Václava Havla. V dětství trávil Havel prázdniny ve Zlíně u svého dědečka Hugo Vavrečky.

Vavrečkova vila ve Zlíně, podoba po rekonstrukci 2021 - na fotografii místnost, která byla dříve pokojem, kde Václav a Ivan Havlovi v dětství pobývali u svého dědečka

Vavrečkova vila byla postavená v roce 1941 podle návrhu Vladimíra Karfíka. Majitelé si ji ale dlouho neužili, po únorovém převratu se museli vystěhovat, a když se Hugo Vavrečka dozvěděl, že mu ji komunisté plánují zkonfiskovat, dostal srdeční záchvat a zemřel.

Čtěte také

Poté budova sloužila jako dětský domov. Dnes patří podnikateli Janu Varmužovi, společně s architektem Josefem Pleskotem jí vrátili původní lesk a je z ní stylová restaurace. Tu navštívila redaktorka Českého rozhlasu Zlín Andrea Kratinová a manažer akcí restaurace La Villa Petr Kučera je renovovanými prostory provedl. Podívejte se tam i vy prostřednictvím reportáže i fotogalerie.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.